Sveže

Nataša Horvat se vrača v občinski svet

Kot kaže, se Nataša Horvat iz Dolge vasi vrača v občinski svet. V aktualnem mandatu bo tako zastopala interese tukaj živeče romske skupnosti, na prihajajoče naknadne volitve pa se podaja brez konkurence. Tehnično gledano Horvatova potrebuje zgolj en glas, zato lahko mirno zapišemo, da bo prav Horvatova tista, ki bo občinski svet zapolnila do končne številke.
V Občini Lendava bodo v nedeljo, 15.1.2023 potekale naknadne volitve člana občinskega sveta Občine Lendava, predstavnika romske skupnosti, saj na rednih lokalnih volitvah 20. novembra 2022 zaradi nevloženih kandidatur do 20. oktobra 2022 glasovanje za predstavnika romske skupnosti v občinskem svetu Občine Lendava ni bilo izvedeno. Razpis za izvedbo naknadnih volitev je sprejela Posebna občinska volilna komisija Lendava – za volitve predstavnika romske skupnosti in kot dan razpisa volitev, s katerim so začeli teči roki za volilna opravila določila 3.11.2022. Rok za vložitev kandidatur je bil 15.12.2022 do 19.00 ure. Kandidature so se vlagale na istih instruktivnih obrazcih kot za minule redne lokalne volitve 2022.

Občina Lendava je ena izmed 20 slovenskih občin, ki ima v občinskem svetu tudi predstavnika romske skupnosti. Po uradnih podatkih v občini živi okoli 270 Romov, od tega največ v romskem naselju v Dolgi vasi, kjer ima stalno prebivališče okrog 160 prebivalcev, ostali pa živijo v večini krajevnih skupnosti po območju Občine Lendava, tudi v samem mestu Lendava. V volilni imenik je sicer vpisanih le 98 oseb, ki bodo svoj glas oddale na treh voliščih in sicer v vaškem domu v Dolgi vasi, v prostorih DOŠ II Lendava ter v gasilskem domu v Petišovcih. Predčasno glasovanje za predstavnika romske skupnosti bo potekalo v četrtek, 12. januarja 2023, od 7. do 19. ure in sicer v bivših prostorih Rdečega križa v Lendavi, Kranjčeva ulica 4, 9220 Lendava, redni volilni dan pa bo se odvil v nedeljo, 15.1.2023.

“Kandidiram na željo Romov”

Včerajšnji večer smo tako z Natašo Horvat opravili tudi krajši razgovor, kjer je poudarila, da kandira na željo Romov. Kot poudarja, se sicer na stolček predstavnika Romov v občinskem svetu več ne bi podajala. “Kot veste, sem iz občinskega sveta kot predstavnica Romov lanskega avgusta že odstopila. Šlo je za dejanje iz obupa. Romi, ki so mi celoten čas mojega delovanja v občinskem svetu stali ob strani, so me tudi tokrat prosili, naj vložim kandidaturo. Naša Občina razpolaga s sredstvi, ki so namenjena romski skupnosti za urejanje romske problematike in če je že denar namenjen, ne želim, da ta gre mimo. V kolikor se ne bi odločila za kandidaturo, kandidata vnovič ne bi imeli in v zakonskem roku bi se postopek ponovil. Če bi kandidata imeli, kandidature zagotovo ne bi vlagala. Občina Lendava je bila prepoznana kot primer dobre prakse pri delu z Romi in ne želim, da bi to dobro ime izgubili s tem, da ne bi imeli predstavnika Romov v občinskem svetu. Pričakujem konkretno sodelovanje in vsi skupaj smo tu, da prispevamo k razvoju ne samo Romske, temveč celotne lokalne skupnosti,” je dejala.

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov je sicer novembra za naš spletni portal že dejal, da je največja ovira pri delu predstavnika Romov v občinskem svetu najverjetneje nerazumevanje vloge slednjega. “Sprašujem se, ali morda romska skupnost še vedno ne razume instituta romskega svetnika, sam se bolj nagibam k dejstvu, da ga verjetno Romi izenačujejo z vlogo župana in zato ti od svojega občinskega svetnika pričakujejo veliko preveč in je tako namesto pomoči v svojem okolju deležen predvsem nagajanja. Mogoče je to en izmed razlogov, a jih je zagotovo več.”