Sveže

Lanska huda prometna nesreča v Nedelici: Primer včeraj začel pot na sodišču

Včeraj ob 11.00 uri dopoldan se je v sobi številka 12 Okrožnega sodišča v Murski Soboti odvil predobravnavni narok za prometno nesrečo, ki se je lanskega maja pripetila v Nedelici, tik pred naseljem Turnišče.
“Danes, ob 8.27 uri smo bili obveščeni, da se je v Nedelici (občina Turnišče) zgodila huda prometna nesreča z udeležbo dveh osebnih avtomobilov, v kateri je umrla voznica osebnega avtomobila. V vozilu umrle voznice se je kot sopotnik nahajal 1-letni otrok, ki je bil odpeljan v bolnišnico,” so bile prve informacije s strani murskosoboške policijske uprave tega dne in sicer 19. maja lani. Kmalu je zaokrožila novica, da so 13-mesečno deklico na mestu prometne nesreče uspešno reanimirali in jo s hudimi poškodbami prepeljali v bolnišnico, a je ta naslednji dan izgubila hud boj z življenjem.

Z zbiranjem obvestil in z ogledom kraja prometne nesreče je bilo takrat ugotovljeno, da se je 36-letna voznica osebnega avtomobila v katerem je bil pravilno, v otroškem sedežu zavarovan 13-mesečni otrok vozila po lokalni cesti iz smeri naselja Nedelica v smeri naselja Dobrovnik. Ko se je pripeljala do križišča je zapeljala na prednostno cesto v trenutku, ko je po njej pripeljal takrat 21-letni voznik osebnega avtomobila. Med vozili je prišlo do silovitega trčenja, voznik drugega vozila pa v nesreči ni bil poškodovan. Policisti so sicer že takrat domnevali, da bi bila lahko vzroka za nesrečo dva in sicer odvzem prednosti ter vožnja z neprilagojeno hitrostjo. Preizkus alkoholiziranosti pri vozniku je bil negativen.

22-letnik krivde, pričakovano, ni priznal

Obtožnico proti vozniku osebnega avtomobila iz Genterovcev je vložil državni tožilec Matej Kučan, ki 22-letniku očita, da je tega dne po cesti iz Genterovcev proti Turnišču namesto dovoljenih 60 kilometrov na uro vozil vsaj 117 kilometrov na uro in v križišču pri pokopališču v Nedelici trčil v avtomobil, ki se je vključeval v promet na prednostno cesto. 22-letnik je pred sodnikom Brankom Palatinom, katerega zastopa Jože Šafarič, krivdo za povzročitev prometne nesreče pričakovano zavrnil, Kučan pa je obtožencu v zameno za priznanje krivde ponudil kazen 30 mesecev zapora ter stransko kazen enoletno prepoved vožnje z osebnim avtomobilom. Med drugim je ta poudaril še, da 22-letnik do nesrečnega dogodka ni storil nobenega cestnoprometnega prekrška ter spomnil na njegovo mladost.

Ker mladenič krivde ni priznal, je tožilec napovedal, da bo na sojenju za obtoženca zahteval kazen 40 mesecev zapora in stransko kazen dveletne prepovedi vožnje z osebnim avtomobilom.