Ostalo

Koronavirus: Razmere v pomurski regiji se poslabšujejo, po državi spremenjen način testiranja na covid-19

Graf, ki govori o 14-dnevni incidenci okuženosti z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kaže, da se razmere v Pomurju poslabšujejo. Če je incidenca na 100.000 prebivalcev bila prvi dan novembra 1.147 okuženih, je minulo nedeljo bila že 1.457. V soboto je bila celo še višja in sicer 1.483 okuženih.
Okuženost v pomurski regiji z novim koronavirusom raste. “V Beltincih je bilo v nedeljo odkritih znova 30 okužb, v Murski Soboti 12 in v Lendavi 10. Žarišča še naprej ostajajo na Ptuju, v Mariboru in v Ormožu,” je včeraj dejal vladni govorec Jelko Kacin. Ta je med drugim še dejal, da se je včeraj začelo razseljevanje novih pacientov okuženih s Covid-19 s širšega območja Splošne bolnišnice Murska Sobota, kar bodo predstavili na današnji dopoldanski tiskovni konferenci. Zaenkrat sicer kaže, da drugi val popušča, glede na graf reprodukcijskega števila, pa vsak novookuženi okuži manj kot enega, torej kuži manj, je še poudaril Kacin. V bolnišnicah je trenutno 1.143 bolnikov, na intenzivni negi pa jih je 190.

“Delež pozitivnih testov je bil še naprej nizek in je znašal 22,49 odstotka, še malenkost manj kot dan prej,” je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Spremenjen način testiranja na covid-19

Ministrstvo za zdravje je minuli petek izvajalce na primarni ravni obvestilo o spremenjenem načinu testiranja na covid-19. Glede na nedavno vključitev večjega števila mest za odvzem brisov se skladno s priporočili strokovno svetovalne skupine, ponovno poveča odvzem brisov nosno-žrelnega predela. To pomeni, da se brisi nosno-žrelnega predela ponovno jemljejo pri vseh osebah s sumom na covid-19. “Povečevanje odvzema brisov, ki so dostopni v čim krajšem času, je zelo pomembno za obvladovanje epidemije, ki je še vedno v porastu.

Odvzeme brisov morajo izvajalci zagotavljati najmanj 8 ur dnevno. Zagotoviti ga morajo še isti dan oz. najpozneje v 24 urah. Večji zdravstveni domovi odvzem brisa zagotovijo tako, da je mesto odvzema pacientu čim bližje. V primeru, da odvzema ne morejo zagotoviti v tem časovnem okviru, osebo napotijo na drugo odvzemno mesto, kjer je pravočasen odvzem možen. V primeru, da je obolelih več družinskih članov, je še vedno smiselna presoja ali se na odvzem napoti vse družinske člane. Izredno pomembno je, da se osebe, ki imajo znake in simptome bolezni covid-19 takoj osamijo. Enako velja za vse tesne stike obolelega, predvsem v družini.”