Sveže

Koronakriza: Največja brezposelnost v Pomurju

Vladne omejitve zaradi koronavirusa vse močneje privijajo gospodarstvo ne zgolj v Evropi, temveč tudi pri nas. Avgustovski podatki kažejo, da je bila brezposelnost avgusta na ravni države 9,1 odstotna, kažejo pa tudi, da je med bolj prizadetimi območji Pomurje. Največ težav je v storitvenih dejavnostih, delodajalci pa rešitev težav vidijo v odpuščanjih.
Pomurje je eno izmed tistih regij, ki koronakrizo najtežje premaguje. Imamo okrog 5.500 iskalcev zaposlitve, stopnja brezposelnosti pa je za 3,4 odstotke večja od povprečja v državi, kar je torej 12,5 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je število prostih delovnih mest v pokrajini ob Muri zmanjšalo za kar 20 odstotkov, na zavod za zaposlovanje pa so se pričele vrstiti prijave gostinskih delavcev. Gostinstvo je, poleg turizma, v koronakrizi potegnilo najkrajšo. Skorajda na kolenih so sicer tudi pomurski frizerji.

Zaradi številnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa so številna podjetja drastično zmanjšala obseg poslovanja, nekatere so poslovanje morala celo povsem zaustaviti. Marsikateri Pomurec se je v minulem poletju odločil za sezonsko delo v nasadih, vinogradih ali poljih, dobra petina vseh brezposelnih v regiji je prijavljena na murskosoboškem uradu za delo. Brezposelnost je že sicer eden izmed največjih socialnih problemov in prav Pomurje že od nekdaj najbolj izstopa na tem področju v Sloveniji.

Oktobra se je brezposelnost v območni službi Murska Sobota, zanimivo, znižala pod raven iz oktobra 2019, torej za 2,6 odstotka. Brezposelnost je v pokrajini ob Muri, kljub še vedno visokim številkam malenkost nižja kot v epidemiji spomladi. Takrat je bila 13,5 odstotna. “Pričakovati je, da bo trajalo nekaj časa, da se situacija umiri in se zaposlovanje povrne v takšnem obsegu, kot smo ga bili navajeni pred epidemijo, zadovoljni bomo lahko že, če se brezposelnost ne bo povečevala in se bo ohranjala zaposlenost,” menijo v regijski enoti Zavoda za zaposlovanje.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za avgust 2020, je bilo v državi 882.125 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,1 % manj kot julija 2020 in 1,2 % manj kot avgusta 2019.