Ostalo

Kofola in Podravka podpisali pogodbo o prodaji in nakupu Studenaca

Kofola ČeskoSlovensko, eden vodilnih evropskih proizvajalcev in distributerjev brezalkoholnih pijač, ter Podravka Hrvaška sta podpisali pogodbo o prodaji in nakupu (SPA) za pridobitev celotnega poslovnega deleža v družbi Studenac, proizvajalcu tradicionalne znamke mineralne vode. Ta pridobitev bo še okrepila položaj Kofole ČeskoSlovensko v Adriatic regiji. Predvideno je, da bo transakcija zaključena do konca letošnjega leta.

„Delovanje Podravke temelji na poslovnih programih z mednarodno perspektivo. Ker je segment pijač lokalno orientiran, smo se odločili za dezinvestiranje v tem segmentu. Procesa izbire podjetja z resnimi načrti za krepitev programa pijač smo se lotili premišljeno in s skrbjo za pravice zaposlenih. Z veseljem lahko povem, da smo takšnega partnerja našli v Kofoli ČeskoSlovensko in s tem je proces dezinvestiranja v program pijač uspešno zaključen,” je povedal Zvonimir Mršić, predsednik uprave Podravke.

Po umiku iz industrije pijač do konca leta 2016 bo Podravka nadaljevala z razvojem svojih prehranskih in farmacevtskih portfeljev ter v skladu s svojo strategijo usmerila dodatna sredstva v internacionalizacijo nosilnih blagovnih znamk. Z izborom Radenske, uglednega regionalnega proizvajalca brezalkoholnih pijač in mineralne vode, ki je del skupine Kofola ČeskoSlovensko, je Podravka pokazala skrb za nadaljnjo proizvodnjo in varnost delovnih mest za vse zaposlene v Lipiku, katerih pravice bodo v skladu s kolektivno pogodbo skupine Podravka zagotovljene za naslednjih 18 mesecev.

Jannis Samaras, direktor Kofole ČeskoSlovensko, je dejal: „Sklenitev te pogodbe nas zelo veseli, saj predstavlja pomemben korak nadaljnje rasti družine Kofola. Studenac ima vse, kar si želimo pri blagovni znamki; bogato zgodovino in potrošnike, ki so čustveno navezani nanjo. Hkrati Studenac potrebuje revitalizacijo in v tem smo mi najboljši.”

Radenska bo po zaključenem postopku v svoj portfelj dodala mineralno vodo Studenac, izvirsko vodo Studena in Lero sirupe.

Kofola ČeskoSlovensko je eden od vodilnih evropskih proizvajalcev brezalkoholnih pijač in ima šest proizvodnih obratov, v katerih je zaposlenih 1900 ljudi na Slovaškem, Češkem, v Sloveniji, na Hrvaškem in na Poljskem. Kofola je znana po pozitivnem odnosu in spoštovanju do lokalnih blagovnih znamk in lokalne kulture ter je vdahnila novo življenje že številnim znamkam brezalkoholnih pijač v prej navedenih državah.

Podravka, eno vodilnih podjetij jugovzhodne in srednje Evrope, je bila ustanovljena leta 1947 na temeljih podjetja za predelavo sadja bratov Wolf. Sedež ima v Koprivnici in deluje v dveh osnovnih segmentih – na področju prehranskih in farmacevtskih izdelkov. Številni potrošniki prepoznavajo kakovost izdelkov Podravke, ki jih najdemo na trgih več kot štiridesetih držav sveta. Podravkina blagovna znamka mineralne vode je Studenac, katerega tradicija sega v leto 1875. Studena je prva hrvaška naravna izvirska voda in zaradi svoje mineralne sestave odlična izbira pijače za vsak dan. Studena ledeni čaj pa temelji na Studena negazirani izvirski vodi Studena. Obogaten je z zeliščnimi izvlečki in sadnimi aromami, kombinacija vsega tega pa prinaša izvrstno osvežitev.