Ostalo

Jutri se v Gornji Radgoni začenja SOBRA 2016

Po kar nekaj letih pavze, bodisi zaradi gospodarske krize in s tem pomanjkanja denarja, bodisi zaradi česa drugega, bodo letos na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, znova pripravili Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja „SOBRA 2016“. Na sejmu, ki bo v drugi polovici letošnjega septembra, so sodelovanje poleg najvidnejših poslovnih ponudnikov potrdili Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, slovenska policija, Gasilska zveza Slovenije ter Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, bo od 22. do 24. septembra 2016 na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. S strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami se na njem predstavljajo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije. Opremo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje, namenjeno profesionalnim, prostovoljnim organizacijam in občanom predstavlja 100 poslovnih razstavljavcev iz 10 držav.

Pripadniki dolžnostnih in prostovoljnih organizacij ter občani bodo lahko na sejmu SOBRA spoznali najnovejša obrambna, varnostna, reševalna in zaščitna sredstva ter se na strokovnih posvetih seznanili z dobrimi praksami in novimi strokovnimi dognanji. Vsi, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo našli pripomočke in nasvete strokovnjakov za samozaščito. Obiskovalci se bodo lahko vsak dan preizkusili v spretnosti streljanja z zračno puško, v streljanju z različnimi simulatorji ter v varni vožnji na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Spremljali bodo lahko nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje z motorjem, delo s službenimi psi ter poučevali občane o samoobrambi. Najmlajšim so namenili poseben vzgojni kotiček, prav vsem pa ubrane glasbene nastope celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra. Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Najmlajše vabi v petek na lutkovno predstavo. V petek bo za obiskovalce atraktivna in poučna tudi mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona. Sejem bo svečano odprla Ministrica za obrambo, Andreja Katič.