Sveže

Kobilje: Darko Horvat novi župan do rednih volitev, ki bodo prihodnjo jesen

Občani Občine Kobilje so se včeraj odločili, da si na mestu župana za obdobje enega leta, do rednih lokalnih volitev, želijo Darka Horvata, sicer zaposlenega v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Horvat je bil edini kandidat in tako torej nesporni zmagovalec, občinski svet pa bo se popolnil šele prihodnje leto januarja. Do takrat bo deloval brez dveh članov.
Včerajšnjo nedeljo 7. novembra so se v Občini Kobilje odvile nadomestne volitve za župana in to po tem, ko je v 55. letu starosti nenadoma preminil župan in podjetnik, Robert Ščap. Kot edini kandidat je zmago slavil Darko Horvat, ki se je po tem, ko so bili znani prvi neuradni rezultati volitev v zelo čustvenem govoru zahvalil vsem, ki so ga podpirali in mu pomagali. V dobrem letu bo, kot je dejal Horvat, zaključil projekte začete v obdobju delovanja bivšega župana Ščapa, njegova želja pa je sodelovanje z vsemi sosednjimi in drugimi občinami v Pomurju. In kakšni so bili rezultati? Od 460 volilnih upravičencev, koliko jih premore občina Kobilje, se jih je na volišča odpravilo 194, kar predstavlja 41,52 odstotka volivcev. Kandidat je dobil 191 glasov, 3 glasovnice pa so bile neveljavne.

Pred Horvatom je sedaj seja občinskega sveta, na kateri bodo sprejeli ugotovitveni sklep, da ima Občina novega župana. To naj bi se predvidoma zgodilo v drugi polovici meseca. Takrat Horvat tudi več ne bo občinski svetnik. Občinski svet bo trenutno namesto sedmih, deloval s petimi člani, vrzel pri najvišjem organu odločanja v občini pa bodo zapolnili z januarskimi nadomestnimi volitvami, ko bodo dosegli tudi polno sestavo občinskega sveta.

“Ko bom sedel na stol svojega cenjenega predhodnika bo seveda sledil pregled situacije. Z gospodom Ščapom sem sodeloval in projekte poznam, nadaljevali bomo njegovo dobro delo. Marsikaj je na Kobilju dobro narejenega, projekti so dobro zastavljeni in potrebno je samo nadaljevati. V izgradnji je kolesarska steza ki se zaključuje, potrebna bo rušitev zadružnega doma s čimer se občani strinjajo, sledi projekt na pokopališču, ki bo prinesel novi žarni zid, zamenjava parketa v telovadnici v osnovni šoli, …” nam je včeraj dejal novopečeni župan. Ta je med drugim potrdil, da se bo kot kandidat volitev vnovič udeležil prihodnjo jesen, saj z občinskimi svetniki računa na daljše sodelovanje, “saj smo dobra ekipa, imamo dober, razvojno naravnan program ter ambiciozno zastavljene cilje.” Horvat bo skrajšal prisotnost na svojem trenutnem delovnem mestu v regijski bolnišnici, kar pomeni, da bo polovični delovni čas opravljal na enem in polovični delovni čas na drugem delovnem mestu. “Zahvaljujem se za podporo vsem. Vedno pravim, da so občani Kobilja naše največje bogastvo in v slogi ter sodelovanju smo močni in skupaj lahko storimo marsikaj,” je še dejal Darko Horvat.

Po volitvah mu je v živo čestital tudi župan sosednjega Dobrovnika

“Za občino Kobilje je žalosten dogodek in tudi za nas, ko smo izgubili dobrega soseda župana. Današnje volitve so pokazale, da so v Kobilju še vedno tisti, ki resno in odgovorno, kot samostojna občina, želijo razvoj, želijo sami sebi krojiti razvojno pot in tako je tudi prav. Sosednja Občina Dobrovnik, od samega začetka, ko sem tudi jaz nastopil županski mandat, sem venomer želel dobrega sodelovanja z vsemi sosedi in od samega začetka mislim, da krojimo neko dogovorno razvojno politiko, seveda pa dopuščamo, da vsaka Občina izziva svoje sposobnosti, znanje pa tudi možnosti. Darku čestitam. Je ambiciozen in vidi se, da že sedaj razume lokalno politiko in, da želi preudarno povedati vse tisto kar je možno. Treba je biti optimist, to Darko je, je še mlad in prepričan sem, da bo tako Občina Dobrovnik kot Kobilje, še imelo veliko skupnih idej. Dogovor regij je tisti, ki ga zaključujemo in pogovarjamo se, kako bomo delovali v naslednji perspektivi do leta 2027. V Dobrovniku razmišljamo že do leta 2030, tudi do 2040. Panonski prostor je odprt za vse, pomembne povezave so s Hrvaško in Madžarsko in to je pomembno za današnje ter prihodnje rodove,” pa je dejal Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik.

Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik