Ostalo

Kljub težavam, bodo Radmožanci vendarle prejeli novo gasilsko vozilo

Lanskega julija sta v sejni dvorani Občine Lendava župan Janez Magyar in predsednik PGD Radmožanci podpisala pogodbo o financiranju nabave povsem novega gasilskega vozila, vrednosti 176.778,00 evrov. Omenjeno gasilsko vozilo bi imelo enako podvozje kot gasilsko vozilo na Kapci, torej Rusko. A ker je Rusija zaradi predlanske nezakonite invazije na suvereno državo Ukrajino pod sankcijami, se je nadgradnja vozila zakomplicirala. To pomeni, da bodo v Radmožancih prejeli gasilsko vozilo znamke MAN.
“Novo gasilsko vozilo GVGP-2 z vgrajeno visokotlačno črpalko bo opremljeno s sodobno tehnologijo in potrebno opremo za hitro in učinkovito posredovanje ob nesrečah ter nudenje pomoči ob naravnih katastrofah. S tem bomo zagotovili večjo varnost in zaščito naših prebivalcev ter okrepili pripravljenost še enega prostovoljnega gasilskega društva v občini. Občina Lendava bo tudi v prihodnje sledila temu trendu in posodabljala gasilsko opremo, ki jo gasilci potrebujejo pri opravljanju svoje dela,” so po podpisu pogodbe sporočili iz Občine Lendava.

Vozilo bo naposled znamke MAN

Sredstva za nabavo podvozja so bila predvidena v prvem branju proračuna Občine Lendava, to je bilo decembra 2022. Občina sama ne razporeja vozil, to delo opravlja Gasilska zveza Lendava. Kar se podvozja tiče, bi v Radmožancih prejeli povsem enako kot na Kapci in sicer podvozje ruske znamke GAZ, prav gasilci iz Kapce pa so bili prvi v Evropi, ki so prejeli takšno gasilsko vozilo s podvozjem omenjenega ruskega proizvajalca, s katerim so sicer izjemno zadovoljni.

A ker je Rusija zaradi nezakonite invazije na suvereno državo Ukrajino pod sankcijami, podvozje kljub obilici truda ni uspelo najti poti v Evropsko unijo, Slovenijo. Iz tega razloga je bila potrebna sprememba načrta in sicer bodo v Radmožancih prejeli gasilsko vozilo znamke MAN. “V našem gasilskem društvu imamo avtocisterno (letnik 1983, nadgradnja je bila izvedena leta 1992), ki je sicer dotrajana ter moštveno vozilo (kombi), ki pa je novejše. Ker je avtocisterna dotrajana, imamo skorajda vsako leto servisne stroške, ki se gibljejo med 2.000 in 5.000 evrov,” je lani za naš spletni medij dejal Teodor Lebar, predsednik PGD Radmožanci.

Kaj se je s podvozjem znamke GAZ za Radmožance dogajalo? Podvozje je prišlo iz Bosne in Hercegovine, a je problematično prav poreklo. Slednje naj bi sicer že lanskega avgusta bilo v Sloveniji, a ga je zaradi omenjenega razloga zadržala carina, podvozje pa ima še vedno prižgano rdečo luč. In tako bo, kot kaže, tudi ostalo.