Ostalo

Na današnji dan: Evropska unija je naš dom že 20 let!

1. maja 2004 je Slovenija skupaj še z devetimi državami srednje in vzhodne Evrope postala članica Evropske unije. Čeprav je bilo pred vstopom prisotne tudi nekaj negotovosti, lahko z današnje perspektive ugotovimo, da je članstvo naši državi pomagalo na poti gospodarskega razvoja in mednarodne uveljavitve, ljudem pa omogočilo številne nove možnosti v drugih državah članicah.
S širitvijo, ki ji po obsegu tudi v svetu ni primerjave, pa je pridobila tudi Evropska unija: z vstopom 10 držav je evropski kontinent skorajda v celoti postal območje brez (notranjih) meja, kjer ljudje, storitve in blago prosto prehajajo med državami, uvedba evra pa je potovanja in poslovanje znotraj EU še dodatno poenostavila.

Velika širitev, ki je tudi v starih članicah zahtevala pripravljenost na spremembe

Širitev leta 2004 je bila peta in največja ter najbolje pripravljena širitev Evropske unije. Šele desetletje pred tem so bila namreč prvič natančno določena tudi pristopna merila (tako imenovani maastrichtski kriteriji): stabilna demokracija, spoštovanje človekovih pravic, konkurenčno tržno gospodarstvo in prevzet pravni red Unije so bili ključni pogoji za članstvo. Od bodočih članic, tudi od Slovenije, je to pred vstopom zahtevalo precejšen napor pri vpeljavi nujnih sistemskih sprememb.

A priprave na članstvo niso bile zahtevne le za nove članice. Na tako veliko širitev so se morale pripraviti tudi dotedanje članice. Spremembe (Pogodba iz Nice, 2003) so se nanašale na: spremembo postopka odločanja, izrazito zmanjšanje števila primerov, ko je moral Svet EU odločati z absolutno večino, spremembo ponderiranja glasov posameznih držav članic pri glasovanju v Svetu EU s kvalificirano večino, novo razdelitev sedežev v Evropskem parlamentu, Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo in Italija so se odpovedali drugemu komisarju, okrepitev pooblastil predsednika Evropske komisije.

“EU bonbončki,” ki nam bogatijo vsakdan

  • Ali poznate številko 112? V nujnih primerih lahko povsod v EU s stacionarnega ali mobilnega telefona pokličete na brezplačno telefonsko številko za klic v sili 112.
  • Erasmus+, program študijskih izmenjav, ki številnim študentom iz Slovenije omogoča neprecenljivo izkušnjo študija v tujini, bogati pa tudi domače študijske programe.
  • Krepitev ekološkega kmetijstva v Sloveniji: po vstopu v EU je skoraj 6 odstotkov več kmetij usmerjenih v ekološko pridelavo.
  • Brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja
  • Spodbujanje medgeneracijske solidarnosti, na slovensko pobudo tudi z razglasitvijo evropskega dneva (29. april)
  • Nižji stroški mobilne telefonije znotraj EU
  • Prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo
  • Evropska zaščita opraševalcev in medu

Državna proslava ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo se bo odvila v bližini Trga Evrope, na katerem sta pred 20 leti takratna predsednik Evropske komisije Romano Prodi in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Anton Rop odštevala zadnje sekunde pred vstopom v unijo evropskih držav, ki je pomenil eno od prelomnic v življenju prebivalk in prebivalcev Slovenije in Evropejk in Evropejcev. Proslava bo 9. maja, na dan Evrope, ko se spominjamo tudi začetkov evropskega združevanja s podpisom Schumanove deklaracije.