Ostalo

Jutri se začne prvi del letošnje akcije 0,0 šofer – trezna odločitev

V ponedeljek, 6. junija, se začenja prvi del akcije akcije 0,0 šofer – trezna odločitev, ki tokrat poteka skupaj s pormocijsko akcijo Slovenija piha 0,0. V okviru akcije, ki bo trajala do 12. junija, bodo policisti preverjali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Če boste “0,0 šofer”, lahko sodelujete v nagradni igri.

Policisti bodo tako med 6. in 12. junijem po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače. Prvi del poostrenega nadzora je evropsko usklajen in poteka v več evropskih državah hkrati.

Poudarek na voznikih začetnikih

Novost tokratne akcije 0,0 šofer – trezna odločitev so aktivnosti, ki potekajo v okviru promocijske akcije Slovenija piha 0,0 in ki so jih na ministrstvu za zdravje med mladimi vozniki začeli na maturantski paradi 20. maja 2016. Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, izpitnimi centri in centri varne vožnje bodo osveščali mlade voznike oz. voznike začetnike o nevarnostih alkohola. Prepoved vožnje pod vplivom alkohola namreč velja tudi za voznike začetnike, zato bodo tisti, ki bodo v poletnih mesecih opravili vozniški izpit ali izpit varne vožnje, ob potrdilu o opravljenem preizkusu prejeli silikonsko zapestnico s sloganom Furam 0,0.

Med policijskim nadzorom pa boste, če boste napihali 0,0, povabljeni k nagradni igri. Policisti bodo po preverjanju alkoholiziranosti vsem “0,0 šoferjem” izročili letak z navodili za nagradno igro, ki bo potekala na Facebook strani 0,0 Šofer.

Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. Prvi del akcije 0,0 šofer – trezna odločitev bo trajal od ponedeljka, 6. junija, do nedelje, 12. junija, ponovili pa jo bomo še v novembru in decembru (4. do 13. novembra in od 2. do 20. decembra). Akcijo koordinira Ministrstvo za zdravje, poteka pa v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013–2022.