Ostalo

Je pred nami končno le bolj poletno vreme?

V drugi polovici smo, pa marsikdo zjutraj in zvečer obleče dolge rokave. Temperature le redko dosežejo tridesetico, popoldanske plohe in nevihte so postale stalnica. Lani smo ob tem času zaključevali že s tretjim vročinskim valom, letos pa nismo zabeležili še niti enega.
Vremenoslovci že ta konec tedna obljubljajo več sonca, kar pomeni, da se dozdajšnje vreme utegne precej spremeniti. Je pa res, da smo v teh dneh zakorakali v obdobje “pasjih dni,” pa ne zaradi temperatur, temveč gre za dneve, ki so poimenovani po zvezdi Sirij, v ozvezdju Velikega psa, zvezda Sirij pa je najsvetlejša zvezda na Zemljinem nočnem nebu. Ta začne konec julija vzhajati s soncem.

O pravi pasji vročini pa sicer še ni duha, ne sluha. In kot je v teh dneh različno vreme, so tudi mnenja ljudi različna. Mnogim takšno vreme ustreza, spet drugi imajo raje vročino. V teh dneh smo lansko leto izmerili temperaturo 34 stopinj Celzija, letos kar sedem manj, številne popoldanske nevihte ali plohe pa so izziv predvsem za izbiro garderobe. Zaradi nestanovitnega vremena marsikoga denimo sploh ne vleče na morje.

Skrbi, da letošnje leto pravega poletja ne bo, pa so odveč. Že od včeraj naprej lahko pričakujemo sončno vreme, a znova le do konca tedna, saj naj bi ga vreme zagodlo že v nedeljo in prihajajoči ponedeljek. temperature se bodo gibale med 28 in 30 stopinjami Celzija, a (prvega) vročinskega vala zaenkrat ni na vidiku, bi pa se mu lahko približali prihodnji teden. Letošnje poletje torej ni prav nič ekstremno, saj je temperaturno blizu povprečja in če se spomnimo, je veliko bolj namočeno bilo tisto pred štirimi leti.