Ostalo

Izšla je Guinnessova knjiga rekordov za leto 2023, v kateri je tudi rekord iz Lendave

Izšla je nova Guinnessova knjiga rekordov za leto 2023 – najbolje prodajana knjiga, ki izhaja vsako leto. V zadnjem letu dni so obdelali 38.991 prijav za rekorde, skozi strogi drobnogled se jih je prebilo 4.964, v knjigi pa je vključen izbor izmed teh, torej 2.697 rekordov, med katerimi jih je več kot 80 odstotkov novih ali izboljšanih.
“Postati uradni Guinnessov svetovni rekorder je še naprej zelo visoko na seznamu želja neštetih posameznikov po vsem svetu. Tega se zavemo vsak dan znova, ko naši uredniki za rekorde pregledujejo na desettisoče prijav, ki jih prejmemo vsako leto. Sprostitve ukrepov proti pandemiji covida-19 v tem letu in vrnitev v neko vrsto ‘normalnosti’ so to samo še podžgale. Čeprav prečesavanje prijav terja veliko dela, smo prav zaradi tega opazili porast števila izjemnih dosežkov na vedno širšem področju osvajanja rekordov s strani vedno bolj raznolikih rekorderjev,” so zapisali pri založbi Učila.

Septembra 2021 smo v prestolnici bograča skuhali in postregli največjo količino bograča do zdaj, 1801 kilogram. Poseben rekord na področju kulinarike je ob izidu knjige predstavil podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut: “Bograč je pripravljalo šest kuharjev in 20 pomočnikov, ki so za pripravo bograča porabili 400 kg čebule, 4 kg česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine in 400 kg krompirja, 22 kg začimb ter 12 litrov lendavskega vina.” Ob tej priložnosti je Ivan Koncut predstavil naslednji večji projekt, to je odprtje Hiše Guinnessovega bograča.

Spomnimo: Uradno tehtanje bograča v kotlu je pokazalo 1801 kilogram in dobrih 300 kilogramov več jedi, kot so je sprva načrtovali. Guinessova komisija je vso dokumentacijo, vključno z video posnetki, snemanje celotnega podviga je bilo namreč potrebno posneti z dvema kamerama, ena je bila stacionirana pred kotlom, druga pa pri tehtanju sestavin, obravnavala letos februarja in torej odločila, da je rekord postavljen. Takšnega podviga se sicer ni lotil še nihče.