Ostalo

FOTO: V Turnišču otvoritev “gümle” in dan odprtih vrat Polanščekove domačije

V Turnišču so v okviru projekta Podeželsko stičišče Polanščekova domačija, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, včeraj odprli prenovljeno “gümlo” in pripravili dan odprtih vrat Polanščekove domačije.
Projekt Podeželsko stičišče Polanščekova domačija sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj. Polanščekova domačija s prenovo postaja medgeneracijsko središče in stična točka ciljnega okolja LAS. Vzpostavitev stičišča poteka v več fazah, saj se je obnova domačije financirala po fazah in iz različnih virov. Polanščekova domačija je zaščitena kot kulturni spomenik. Zelo dotrajana stavba z dvoriščem, ki stoji v centru Turnišča, je bila v letu 2016 očiščena in izvedla so se prva gradbena dela za ureditev Dnevnega centra za starejše v bivalnem delu poslopja. Predmet omenjenega projekta pa je bila obnova gümle – gospodarski del poslopja, kjer je nastal multinamenski prostor, in ureditev dvorišča, kjer stoji učni vrt in zeliščna spirala po načelih permakulture.

Postavljen je tudi ogledni panj, kjer je naseljena čebelja družina. V okviru dvorišča in “gümle” bodo potekali različni izobraževalni dogodki in delavnice, aktivnosti živega laboratorija, izmenjevalnice znanja… Prostor “gümle” je neposredno povezan z zagonom vsebine projekta, ki se navezuje na podeželsko stičišče in je ključen za nadaljnji razvoj podeželskega stičišča in živega laboratorija v njem. Poleg Občine Turnišče sta v projektu sodelovala dva partnerja, Ekokultura – Zavod za dialog z naravo Lendava in Gondvana, trgovina, turizem in storitve d. o. o. Glavni cilj projekta je povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve. V okviru projekta je nastala tudi nova čajna mešanica, imenovana Polanščekov čaj za pomirjanje in sproščanje, katerega so poskušali na otvoritvi.

V kulturnem programu so nastopile ljudske pevke iz Turnišča. Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je poleg predstavitve projekta povedala še zgodovino domačije in nato skupaj z izvajalcem, Zidarstvom Maučec, slavnostno prerezala trak.