Ostalo

FOTO: V Murski Soboti se je minuli vikend odvil 12. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice

Minulo soboto se je v središču Murske Sobote, na Slovenski ulici, odvil že 12. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice. Na dogodku, ki je trajal od 10. do 22. ure smo na stojnicah v sklopu razstave prekmurske gibanice predstavljali proizvajalce te izjemne prekmurske sladice iz celotne Slovenije. Prav tako je bila na ogled razstava in pokušina prekmurskih šunk domačih proizvajalcev. Ponudbo izdelkov z evropsko zaščito smo obogatili še s prleško tünko in kranjsko klobaso.
Seveda ni manjkalo tradicionalnih prekmurskih jedi, kot so bograč, langaš, dödoli in sladic kot so retaši, idinjače, pogače in še marsikaj. Z inovativnimi chef-ovskimi pristopi pa je bila tradicionalna kulinarika obogatena še s sodobnim načinom ponudbe. Za vina, ki so del kulinarične ponudbe pa so poskrbeli vrhunski prekmurski vinarji.

Izjemno zanimiv je bil prikaz priprave prekmurske gibanice, ki vedno pritegne veliko pozornosti ter nagradna igra v ugotavljanju teže prekmurske šunke. Zainteresirani so težo ocenjevali v velikem razponu od 2 do 7 kg, dejanska pa je znašala 4,449 kg in ugotovil jo je obiskovalec iz Posavja, g. Franc Ocvirk, ki jo je ocenil na 4,5 kg, ter jo dobil za nagrado.

Za dobro vzdušje so tekom celotnega dogajanja skrbeli: Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci s pozvačinom, učenci Glasbene šole Beltinci, skupina KAT & The DEDO’s, romski glasbeniki Romano glauso ter Samo Budna & band.

Letošnji festival je bil še uspešnejši od predhodnega saj je pritegnil zelo veliko obiskovalcev, tako domačih kot iz drugih koncev Slovenije, iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške ter bolj oddaljene Češke in zelo oddaljene Japonske. S tem smo izjemno prispevali k prepoznavnosti mesta Murska Sobota in celotnega Prekmurja.

V sklopu festivala je tudi tokrat potekalo ocenjevanje prekmurske gibanice in prekmurske šunke, ki so jih predhodno ocenile strokovne komisije, podelitev priznanj pa smo izvedli na festivalu. Organizatorja festivala Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota se za podporo zahvaljujeva Mestni občini Murska Sobota in vsem ponudnikom, tekmovalcem ter številnim obiskovalcem.