Sveže

FOTO: V mestni hiši podpisali Zeleno zavezo

Turistična destinacija Lendava letos vstopa v nacionalni certifikacijski sistem Zelene sheme slovenskega turizma, s katerim sledi odgovornemu razvoju, uvajanju trajnostnih modelov v turizem za privlačno zeleno in zdravo destinacijo. “Naš cilj je vzpostaviti dobre prakse zelenega turizma in prispevati k trajnostnemu razvoju naše regije,” so sporočili iz Občine Lendava.
Ob včerajšnjem svetovnem dnevu turizma sta tako župan Občine Lendava Janez Magyar in direktor podjetja Sicom Hoteli d.o.o. (Hotel Cubis) Sandi Brezovnik podpisala pismo o nameri za vzajemno sodelovanje in spodbujanje razvoja lokalne skupnosti s ciljem vzpostavitve dobrih praks zelenega turizma.

“V Občini Lendava in Zavodu za turizem in razvoj Lendava stremimo k temu, da bi bila Lendava prepoznana kot trajnostna turistična destinacija, zato smo se letos pridružili destinacijam, ki svoje trajnostno delovanje na področju turizma presojajo z uporabo tega orodja,” je na včerajšnjem dogodku povedala direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava Martina Bukovec.

Cilj občine je, da bi Lendava postala prepoznavna kot trajnostna destinacija in prejela prestižni znak Slovenia Green. “Ta znak bo igral ključno vlogo pri zeleni preobrazbi destinacije, uvedbi trajnostnih poslovnih modelov v slovenski turizem ter pri trženju zelene ponudbe,” so sporočili iz Občine Lendava. Župan Janez Magyar je poudaril prizadevanje Občine Lendava za usklajeno delovanje s ključnimi akterji kot so Zavod za turizem in razvoj Lendava, Turistična zveza Lendava vabi, ki upravlja razgledni stolp Vinairum Lendava in Zipline Vinarium, ter drugi deležniki v turizmu, vključno z nastanitvenimi ponudniki.

Direktor Sandi Brezovnik je poudaril, da so že začeli uvajati trajnostne prakse v dveh od štirih hotelov, pri čemer so v Hotelu Cubis v Lendavi namenili že 130 tisoč evrov za naložbe v trajnostni razvoj. Podprl je ambiciozne načrte Občine Lendava za zeleno prihodnost in trajnostni razvoj.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

  • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
  • destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
  • skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.