Ostalo

FOTO: V Izoli gostovali lendavski folkloristi

Folklorno društvo Prekmurje Lendava je minuli vikend gostovalo na Primorskem. Na prireditvi Izolafolk so pripravili celovečerni koncert s štirimi odrskimi postavitvami: Prekmurje pleše, Boug te živi godovnjak, Ples za kuharce in venček prekmurskih plesov.
Predstavili so tudi kostumsko podobo skupine in zaplesali različne variante zibenšrita. Za glasbeno spremljavo skupine so skrbeli: Smiljan Prendl – harmonika, Stanko Lebar – kontrabas in Andi Sobočan – cimbale. Skupino je spremljal pozvačin, ki je obiskovalce takole nagovoril: “Jes san poslani od Folklornoga društva Prekmurje Lendava, štero vas je pozvalo na Prekmurski večér, ka van malo zaplešemo, zaigramo, pa v dobro voulo spravimo. Bog plati, ka ste nas pozvali, mi fsi pa se bomo gnes jako potrudili, ka te ob našon večeri začutili naše Prekmurje, našo Lendavo. To je tan deleč ge Müra žubori, divji bezek diši, ge fudajo nežne sapice prek žitnoga póla, ge štrki gnezde pletejo, ge včasih po večeraj še kukarco lüplejo, zaplešejo pa kakšo veselo zaspevlejo.  Zato Vas jako radosten pozavlen k nan v Lendavo, na Ribjo čorbo, Bogračfest, Lendavsko trgatev, na stolp Vinarium … pa ka bon van več gučal – vi samo prijte v Lendavo, pa te fse tou vijdili. Se vijdimo v Lendavi.”

Folklorniki so ob zaključku programa zaplesali tudi z obiskovalci, ki so se vabilu veselo odzvali. Vse obiskovalce so ponudili s prekmurskimi dobrotami: Namazani kruh z zaseko ocvirki in zelenjavo, kvašene kumare, pereci, potica, sirove in ocvirkove pogače ter seveda lendavsko vino. Organizatorji prireditve Izolafolk so bili Center za kulturo, šport in prireditve Izola, občina Izola ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Izola.