Ostalo

FOTO: Traminec je tekel v potokih

Množice ljubiteljev vrhunskih vin, dobre kulinarike in zabave uživale na 7. salonu traminec na Negovskem gradu, kjer so ob odlični hrani in glasbi poskusili kar 109 vzorcev traminca.

Minuli ponedeljek pozno popoldan in vse tja do polnoči, je na Gradu Negova pri Gornji Radgoni že sedmič potekal Salon Traminec, ki vsako leto ponudi najboljše tramince tako iz kleti slovenskih, kot tudi tujih vinarjev. Množice več kot 1200 obiskovalcev od blizu in daleč, predvsem prave ljubitelje vrhunske vinske kapljice, odlične kulinarike in zabave, so ob (in v) obnovljenem srednjeveškem gradu čakali izbrani traminci, vrhunska slovenska kulinarika, Mala šola vinskih okusov, glasbeni program pa sta obogatila Vlado Kreslin in Samo Budna.

Že sedmo leto so se ljubitelji vrhunskih tramincev in kulinarike, dobre glasbe in še boljše družbe, tako kot vsak predzadnji avgustovski ponedeljek zbrali na idiličnem gradu Negova. Dogodek velja za družabni vrhunec poletne sezone, saj Salon obišče vrsta uglednih gostov, vse od predstavnikov gospodarstva in politike, športnikov, medijev, do vinarjev, vitezov ter vinskih kraljic. Tudi letos so na svoj račun znova prišli vsi gurmani ter ljubitelji dobre kapljice, saj je na voljo bila široka paleta –  natančno 109 vzorec – vrhunskih tramincev iz Slovenije in še šestih držav iz tujine, iz Italije, Nemčije, Srbije, Avstrije, Francije in Hrvaške. Izbirali so lahko vse od suhih do sladkih tramincev, penin, bio vin in arhivskih vin. Med arhivskimi vini sta bila tudi dva traminca iz leta 1983, ki je, po mnenju mnogih, najboljši vinski letnik v zgodovini.

Prepričali so se lahko, da predsodek o tramincu kot sladkem vinu in vinu za ženske, ne drži povsem, saj so lahko okusili tudi nežno penino, arhivske primerke traminca, osvežujoče polsladko, polsuho in suho vino, ki prija vsem pravim moškim! In za vse, ki se z vini ne srečujejo prav vsak dan, s svojim poslanstvom – z vzgojo in izobraževanjem vinskih ljubiteljev in poznavalcev – nadaljuje tudi Mala šola vinskih okusov, na ogled pa je bila tudi razstava skulptur, prleškega umetnika Roberta Juraka.

DSC_1079

Tramince so pospremile kulinarične dobrote šestnajstih kuharskih mojstrov iz cele Slovenije. Za to, da nihče ni ostal lačen, so poskrbeli mojstri kuhalnice: od JB restavracije, ki velja za eno izmed 100 najboljših restavracij na svetu, do najboljše štajerske restavracije Mak; predstavili so se še študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor oz. njihova restavracija Sedem, Casino Mond, Hiša Pečovnik iz Zgornje Savinjske doline, Hotel Diana iz Murske Sobote, Hotel Golte, JGZ Brdo, Šunkarna Kodila, Gostilna Lovenjak iz Murske Sobote, Kamp Menina, Vila Prešeren z Bleda, Gostilna Zorko ter Gostilna pri Ovinku s Ptuja. Manjkali niso niti mojstri bograča iz svetovne prestolnice bograča – Lendave. Ob srkanju vina ter okušanju prvovrstne hrane so se lahko gostje sprehodili med zidovi gradu Negova in prisluhnili zgodbam iz preteklosti ter se izobraževali na Mali šoli vinskih okusov z vinarjema Danilom Steyerjem in Boštjanom Protnerjem. Osrednji glasbeni gost je bil legendarni Prekmurec Vlado Kreslin, ki je goste na Salonu Traminec očaral že leta 2011, s svojimi uspešnicami pa je navdušil tudi tokrat. Na odru se mu je pridružil ljutomerski glasbenik Samo Budna, ki je bil pred samostojnim ustvarjanjem dolga leta član skupine Posodi mi jürja, medtem ko ga danes mnogi poznajo kot dolgoletnega sodelavca Vlada Kreslina. Za umetniški pridih je s svojo razstavo poskrbel kipar Robert Jurak, z ognjem pa sta zaplesali plesalki Neža in Maja. Na dogodku so se predstavili tudi člani Vinske reprezentance Slovenije, sicer aktualni evropski nogometni prvaki in napovedali Evropsko nogometno prvenstvo vinarjev, ki ga bo leta 2018 prvič gostila Slovenija.

Z nežno glasbo in besedili, polnimi simbolike, sta Kreslin in Budna obiskovalce popeljala skozi intimen svet njune glasbe, tramincev in kulinaričnih dobrot, vse od Goričkega, čez Prlekijo in Negovo, do Pirana. Apolonija, grajska priprošnjica za ljubezen in zdravje, je tudi letos izpolnjevala srčne želje. Na grajskem dvorišču so na ogled bili prestižni avtomobili ter razstava kiparja Roberta Juraka. Tiste obiskovalce, ki so ob prihodu izpolnili tudi kratko anketo in imeli nekaj sreče ob žrebanju, pa je čakala še lepa nagrada, kar trinajst kronanih glav, vinskih kraljic, na čelu s Slovensko vinsko kraljico Saro ter vinsko kraljico Radgonsko kapelskih goric Katjo, je tudi navduševalo prisotne množice. Prišel je tidi kmetijski minister Dejan Židan, pa domači župan, prav Negovčan Stanislav Rojko in mnogi drugi visoki gostje… In ob vsem tem še marsičem, kar smo lahko doživeli, je upravičeno žarelo na obrazih organizatorjev, Boruta, Danila, Magde, Norme, ki se jim je znova odvalilo težko breme.

Kaj je Salon Traminec – druženje ob vinu, kulinariki in glasbi?

Salon Traminec si že sedem let prizadeva za dvigovanje in negovanje vinske tradicije in kulture pitja. Traminec je med sortami posebnež in skrajnež: ne raste povsod, zahteva svoje pogoje in veliko potrpljenja. Kot vino ga zaradi njegove specifične arome vzljubiš in uživaš v polnosti, ki jo ponuja. Skrivnost tramincev je v odkrivanju njegovega eksotičnega bogastva cvetice in arome. Je sorta in vino, ki je v slovenskem prostoru vezano na vsaj dva predsodka – kot vino za ženske in vino za sladice. Izziv in cilj Salona Traminec je v preseganju teh predsodkov, iskanju novega zornega kota za razumevanje in pokušanje tramincev ter uživanju v kulinaričnih umetninah iz Slovenije ob spremljavi glasbe in ognjene umetnosti.

Poslanstvo Salona Traminec je hkrati predstavitev in promocija Pomurske in Podravske regije, med kateri je dogodek tudi umeščen. Obe se ponašata z odličnimi vini, vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači kot tuji gostje, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, kamor spada tudi grad Negova. Salon Traminec omogoča, da lepote in dobrote, ki jih ponujata Pomurje ter Podravje, spoznajo ljudje širom Slovenije in tujine.