Sveže

FOTO: Srednješolka Barbara Tivadar, letošnja zmagovalka literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha

V Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi se je včerajšnji pozni popoldan odvila prireditev ob spominskem dnevu Sándorja Szúnyogha. V kulturnem programu z naslovom “Narava – Domovina – Kritičnost: Szúnyogh 80″ je sodelovala skupina Kis-Hétrét, Éva Nađ in Misi Štampah. Programu je sledila podelitev nagrad zmagovalcem literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha. Zmagovalno nagrado je letošnje leto prejela dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, Barbara Tivadar.
24 let mineva od smrti Sándorja Szúnyogha, enega najbolj znanih prekmurskih madžarskih pisateljev, pesnikov in vsestranskih kulturnih ustvarjalcev, ki bi letos marca dopolnil 80 let. Dušo nam ograje že sama misel na to, s koliko dobrimi zamislimi in stvaritvami bi obogatil našo pokrajino, če bi še danes bil med nami,” je uvodoma dejala Simona Vida in pozdravila prisotne. Nagovor je pripadel Mihaelu Šoošu, direktorju Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. “Današnji dan je prav poseben iz več razlogov. Neglede na epidemiološke razmere smo pripravil spominski dan, kjer istočasno tudi praznujemo. Za to imamo več razlogov. Prvi med njimi je, da je včeraj bila 24. obletnica smrti Sándorja Szúnyogha, novinarja, pesnika ter televizijskega urednika, dejavnega na različnih kulturnih področjih madžarske narode skupnosti v Prekmurju. Drugi vzrok je, da bi letos, 3. marca praznoval svoj 80. rojstni dan, tretji pa je podelitev nagrad nagrajencem literarnega tekmovanja Szúnyogh Sándor,” je med drugim dejal Šooš.

Sándor Szúnyogh se je rodil v Dolnjem Lakošu leta 1942 v kmečki družini in po lendavski osnovni šoli, je leta 1963 končal učiteljišče v Murski Soboti. Od tam ga je pot vodila v Domanjševce, kjer je poučeval na tamkajšnji osnovni šoli, vse do leta 1969, ko je sprejel delo prevajalca na lendavski občini. Diplomiral je na Mariborski Pedagoški fakulteti, ter si nato pridobil še učiteljsko diplomo v Sombotelu. Od leta 1972 je začel delati v uredništvu tednika Népújság ter hkrati bil radijski sodelavec v Murski Soboti. V tem času je bil urednik letopisa Naptár. Od leta 1992 do svoje smrti je bil urednik in direktor Studia madžarskih programov RTV Slovenija.

Sándor je imel veliko prijateljev tako v Sloveniji, kot na Madžarskem in tudi v Vojvodini. Med njimi je bilo veliko pisateljev, pesnikov, umetnikov, bil je najmlajši član tako imenovane generacije Pričakovanja pomladi. V svojih pesmih je pisal o ljubezni, o ljubezni do domovine, do ekologije, de preteklosti, sedanjosti in pričakovanja do prihodnosti – nekaterim njegovim pesmim bomo lahko prisluhnili tudi danes. Njegove pesmi so prevedli v več jezikov, sam je tudi prevajal slovenske pesnike ter zbiral prekmurske pripovedi, legende. “Njegovo ljubezen do domačega okolja, njegova dela bi lahko zavidal marsikateri prekmurski Madžar, in samo bog ve, kaj vse bi nam še zapustil, če bi lahko bil dalj časa med nami. Mi ohranjamo njegovo dediščino tudi preko literarnega tekmovanja v njegov spomin, ter preko svojih pesmi bo za vedno del naše kulturne dediščine,” je zaključil Šooš.

Prireditve so se udeležili dr. Anita Czikó, konzulka Madžarske v Sloveniji; Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in poslanec v Državnem zboru, Zsuzsanna Bači, podpredsednica sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti; Judita Vida Törnar predsednica Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava ter župan Občine Lendava, Janez Magyar.

V nadaljevanju so prisotni lahko prisluhnili mislim literarnega zgodovinarja Lajosa Benceja o delu in miselnosti Sándorja Szúnyogha. Besedilo je interpretiral Misi Štampah, program pa so z gibi in glasbeno adaptacijo poezije Sàndorja Szúnyogha obogatili Eva Nađ in skupina Kis-Hétrét iz Zalaegerszega.

V literarnem natečaju Sándorja Szúnyogha za šolsko leto 2021/2022 je sredi oktobra leta 2021 sodelovalo 44 osnovnošolcev in 15 srednješolcev. Vsaka starostna skupina je lahko izbirala med dvema temama. Teme je izbrala in dela ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Mária Pisnjak, višja svetovalka za madžarski jezik pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije, Elizabeta Tóth, višja svetovalka za šolstvo narodnosti pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije in dr. Lajos Bence, pesnik in prejemnik nagrade Attile Józsefa.

Nagrado Sándorja Szúnyogha, to je pesnikov portret, delo slikarja Lászla Nemesa, prejme tekmovalec z najvišjim številom zbranih točk. Poleg tega je žirija v vsaki starostni skupini podelila tri nagrade. Nagrajenci so poleg priznanja prejeli tudi darilni bon, prilogo tednika Népújság z naslovom Halicánumi üzenetek, v kateri so zbrani vsi nagrajeni eseji, udeležili pa se bodo lahko tudi nagradnega izleta, če bodo to seveda dopuščale razmere. Nagrade za najboljše eseje sta podelila Jutka Király Meszelics, odgovorna urednica Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti in Mihael Soós, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti.

Podelitve

Priznanja so prejeli:

Osnovna šola – 6. razred:
3. mesto: Kerékgyártó Blanka, DOŠ Prosenjakovci
2. mesto: Gal Alja, DOŠ Genterovci
1. mesto: Čivre Adam, DOŠ I Lendava

Osnovna šola – 7. razred:
3. mesto: Füle Zoja Ajda, DOŠ Genterovci
2. mesto: Kiss Virág, DOŠ Prosenjakovci
1. mesto: Ruzsics Dorka Ildikó, DOŠ I Lendava

Osnovna šola – 8. razred:
3. mesto: Lebar Lara, DOŠ I Lendava
2. mesto: Koren Benita, DOŠ I Lendava
1. mesto: Tátrai Kovács Kinga Ávila, DOŠ I Lendava

Osnovna šola – 9. razred:
3. mesto: Ježovnik Eva, DOŠ Dobrovnik
2. mesto: Magyar Miha, DOŠ I Lendava
1. mesto: Koter Rebeka, DOŠ I Lendava

Jubilejno nagrado je prejela Elisa Lebar.

Srednja šola I. – II. letnik:
3. mesto: Abraham Alida Kiara, DSŠ Lendava
2. mesto: Treiber Maja, DSŠ Lendava
1. mesto: Kepe Buda György, DSŠ Lendava

Srednja šola III. – IV. letnik:
3. mesto: Njakaš Noemi, DSŠ Lendava
2. mesto: Neubauer Karmen, SPTŠ Murska Sobota
1. mesto: Bažika Filip Franc, DSŠ Lendava

V letu 2022 je nagrado Sándorja Szúnyogha prejela Barbara Tivadar, dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, ki je poleg priznanja prejela tudi portret Sándorja Szúnyogha, delo slikarja Lászla Nemesa. Ta je prisotnim v dvorani tudi prebrala svoj esej.