Ostalo

FOTO: Prvič po več desetletjih poteka ureditev “Čontoša”

Prvič po več desetletjih poteka ureditev “Čontoša.” Izvaja se ureditev poti, ki od nekdanje Dvojezične osnovne šole II vodi mimo lendavskega gradu in ki se po okrog 350 metrih združi s cesto, ki vodi od Gregorčičeve ulice ter za tem do lendavskih goric. Urejeno bo odvodnjavanje, nevarnejši deli brežine bodo dokončno sanirani z zidom, pot pa bo vsekakor več kot odlična pohodniška točka.
“Čontoš,” ki je še do pred kratkim veljal za po vsakem deževju precej blatno pot, zaradi česar se je je večina občanov izogibala, bo kmalu postala prijetna pohodniška točka. Občina Lendava namreč že dlje časa to pot ureja, urejeno bo odvodnjavanje, ki je tukaj bil večji problem ter utrjene bodo nevarne strme brežine na način podprtja s podpornim zidom (škarpo). Višina sredstev, ki so bila namenjena za ta projekt je 95.00 evrov, na javni razpis za izvajanje del pa so se prijavili trije ponudniki. Najcenejši je podal ceno v višini 91.400 evrov, kar je nižje od predvidene cene.

K ureditvi “čontoša” je finance prispevalo tudi Ministrstvo za okolje, saj se je Občina Lendava prijavila na razpis Ministrstva za obrambo RS (MORS), kjer so bili uspešni in prejeli potrebna sredstva. Strošek Občine bo samo v višini DDV, preostali del stroškov bo pokrilo omenjeno ministrstvo. S tovrstnimi sanacijami in ureditvami odtokov meteornih voda, želi Občina Lendava preprečiti, da bi se ob večjem nalivu večje količine meteorne vode zlivale v mesto. Po sanaciji “čontoša” pa neuradno sledi tudi sanacija po potresu decembra 2020 poškodovanega lendavskega gradu.