FOTO: Podelitev nagrad fotografom in ogled fotografij 8. mednarodne fotografske razstave Pannonia Reflections

V največjem galerijskem prostoru Galerije-Muzeja Lendava se je po kulturni svečanosti ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku odvila še podelitev nagrad fotografom, sodelujočih na 8. mednarodni fotografski razstavi Pannonia Reflections z ogledom fotografskih del. Nagrajen je sicer bil 101 fotograf, od katerih se je podelitve udeležilo osem fotografov. Tega dne v dopoldanskih urah je sicer potekala tudi novinarska konferenca.
Nagrajenci, ki so se včerajšnji večer lahko udeležili predaje nagrad:

  • Fiap zlato medaljo v temi Pokrajina za fotografijo Hidden landscape je prejela Valerija Jenko – Slovenija
  • PSA zlato medaljo v temi Arhitektura za fotografijo Below the Firmament je prejel Zoran Kolarić – Hrvaška
  • FZS srebrno medaljo v temi Voda za fotografijo Mitosis je prejel dr. Laszlo Siman – Madžarska
  • FZS bronasto medaljo v temi Prosta barvna za fotografijo Friends je prejel Janez Kukec Mezek – Slovenija
  • PSA diplomo v temi Prosta barvna za fotografijo Di Francisca attacks je prejel Nenad Banjac – Hrvaška
  • Salon srebrno medaljo v temi Pokrajina za fotografijo Sonce in sence je prejel Dare Jazbinšek – Slovenija
  • FIAP diplomo v temi Prosta barvna za fotografijo Lost in the Fog je prejel Dušan Mastnak – Slovenija
  • Fiap bronasto medaljo v temi Arhitektura za fotografijo Sammara, Salon zlato medaljo v temi prosta barvna za fotografijo Race against time in Fiap pohvalo v temi Voda za fotografijo Marsh man prejme Ihsan Jezany – Nemčija

Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe z vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost. Razstava poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America). Fotografsko društvo Pannonia projekt uspešno uresničuje že osmo leto zapored.

Organizacija razstave je potekala v več korakih. Na začetku avgusta 2021 so objavili razpis s petimi temami: Prosta barvna, Prosta črno-bela, Arhitektura, Pokrajina in Voda. Razpis je bil odprt do začetka decembra 2021, nanj se je prijavilo 359 avtorjev iz 61 držav s 5.988 fotografijami. Sredi decembra se je sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Matjaž Čater (Slovenija), Borislav Milovanović (Srbija) in Nenad Martić (Hrvaška).

Žirija je fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri tem sta bili sicer merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem ko je vsak član žirije ocenil vse fotografije, te so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so sešteli ocene za vsako. Tako je nastal seznam najbolje ocenjenih fotografij, med katerimi je žirija po dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je najbolje ocenjena 101 fotografija 84 avtorjev iz 27 dežel sveta. Te fotografije si imate priložnost ogledati na 8. mednarodni fotografski razstavi Pannonia Reflections.