Sveže

Nepričakovano: Technobell odstopil od pogodbe za nakup nekdanje Nafte Petrochem

Po tem, ko je vsem dobro poznano nekdanje lendavsko podjetje Nafta Petrochem bilo kar petkrat neuspešno prodano, je stečajni upravitelj Silvo Zorec po šestem poizkusu prodaje, ta je bila izvršena preko spletne platforme dunajskega podjetja NetBid, vendarle podpisal prodajno pogodbo. Kljub temu, da so Koprčani plačali predujem v višini 150.000 evrov, so od pogodbe odstopili. Razlogi naj bi bili poslovni.
Kot poroča STA, je stečajni upravitelj Silvo Zorec dejal, da ima le napoved, da Technobell ne namerava izpolniti pogodbe, zakaj, pa mu niso pojasnili. Zorec obžaluje, da se je to zgodilo, za nadaljnje ukrepe še ni odločil, a če bo pri tem ostalo, bo moral v nov krog prodaje. Lendavskega župana Janeza Magyarja je o odstopu obvestil Zorec. “Presenetilo me je, vse je potekalo normalno, vse je kazalo, da imamo resnega kupca, iskali so tudi že kader med nekdanjimi zaposlenimi, navsezadnje so v Lendavi ustanovili hčerinsko podjetje Technobell, proizvodnja kemikalij Lendava,” za STA pove Magyar in dodaja, da se je tudi sam zelo trudil, da bi ta del prevzelo domače strateško podjetje, da tovarne ne bi razrezali in odnesli, ampak bi imeli ljudje v njej zaposlitev. “A zdaj se iz Kopra ne oglašajo več,” še pravi.

Zorec je pogodbo s potencialnim kupcem podpisal 23. decembra, sodišče je sklep o prodaji izdalo 29. februarja. Kompleks, ki je najpomembnejši del premoženja Nafte Petrochem, je bil po besedah Zorca ocenjen na okoli 7,5 milijona evrov.

Župan Magyar je sicer že večkrat poudaril neizkoriščeni potencial na tej lokaciji, med tem pa velja omeniti, da se je slednji o tej možnosti na delovnem srečanju januarja lani pogovarjal z direktorjem skupine Nafta Lendava, Borutom Bizjakom, o nakupu Nafte Petrochem s strani Technobella pa so tekli pogovori župana tudi z Alešem Cantaruttijem, državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.

Interesenti za nakup so že v preteklosti sicer večinoma strmeli k demontaži tovarniških oz. proizvodnih objektov ter preselitev na drugo lokacijo, ideje o ponovnem zagonu podjetja v Lendavi pa ni imel noben. Nepremičnine družbe Nafta Petrochem d.o.o., v naravi predstavljajo kompleks zemljišč, tovarniških objektov ter infrastrukture in rezervoarjev v poslovni coni Nafta Lendava na naslovu Trimlini 1A v Lendavi, v katerih so se odvijale glavne dejavnosti podjetja:

– obrat formalina (zemljišča in zgradbe za proizvodnjo formalina v tovarnah F1, F2 in F3 ter skladiščni prostori za skladiščenje formalina in surovine metanola skupaj s procesno opremo),
– obrat sintetičnih mas (zemljišča in zgradbe za proizvodnjo sintetičnih mas vključno s skladiščnimi prostori za skladiščenje uree, melamina, ostalih surovin in proizvodov ter procesno opremo),
– obrat fenolnih smol (zemljišča in zgradbe za proizvodnjo fenolformaldehidnih smol vključno s skladiščnimi prostori za skladiščenje fenola in fenolformaldehidnih smol ter procesno opremo),
– spremljajoče podporne enote (zemljišča in zgradbe upravne zgradbe, razvojnega laboratorija, laboratorija za preverjanje kontrole kakovosti, enote za izvajanje tehtanja in ostale logistike, enote energetskih medijev ter rezervoar za skladiščenje metanola (M-2) ter oprema).