Sveže

FOTO: PGD Radmožanci bodo prejeli povsem novo gasilsko vozilo

Včerajšnji dopoldan sta župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radmožanci Teodor Lebar podpisala pogodbo o financiranju nabave novega gasilskega vozila. V Radmožancih bo tako že kmalu pravi gasilski praznik, saj bodo prejeli povsem novo gasilsko vozilo v vrednosti 176.778,00 evrov.
“Novo gasilsko vozilo GVGP-2 z vgrajeno visokotlačno črpalko bo opremljeno s sodobno tehnologijo in potrebno opremo za hitro in učinkovito posredovanje ob nesrečah ter nudenje pomoči ob naravnih katastrofah. S tem bomo zagotovili večjo varnost in zaščito naših prebivalcev ter okrepili pripravljenost še enega prostovoljnega gasilskega društva v občini. Občina Lendava bo tudi v prihodnje sledila temu trendu in posodabljala gasilsko opremo, ki jo gasilci potrebujejo pri opravljanju svoje dela,” so sporočili iz Občine Lendava.

“Z nabavo novega gasilskega vozila tako ne bo bogatejše samo prostovoljno gasilsko društvo Radmožanci, temveč bo bogatejša celotna požarna varnost lokalne skupnosti. Moja zaveza je bila, da se za gasilce, ko le lahko, priskrbi čim novejše in sodobnejše orodje ter oprema, tudi vozila. Gasilci opravljajo plemenito delo. V proračunu sredstev za takšne nabave ni vedno enostavno predvideti, a gre vendarle za specifiko. Že dlje časa ni primarno delo gasilcev samo gašenje požarov, v zadnjem času nas tepejo tudi vremenske ujme.

Sredstva za nabavo podvozja smo predvideli v prvem branju proračuna Občine Lendava, to je bilo decembra 2022. Občina sama ne razporeja vozil, to delo opravlja Gasilska zveza Lendava, kateri se ob tej priliki zahvaljujem, da take ureja oz. razporeja vozila društvom, katera jih najbolj potrebujejo in spadajo tudi med bolj aktivna, ki imajo perspektivo in kadre. Ob tej priložnosti moram pohvaliti nekaj gasilcev iz Mostja, Doline pri Lendavi, Kapce in Dolnjega Lakoša, ki so pomagali po četrtkovi ujmi v nam sosednji občini Dobrovnik, pohvale pa gredo tudi gasilcem iz Lendave, ki asfaltne površine v centru mesta po vročih dneh polivajo ter ob tem v večernih urah hladijo ozračje. Z današnjim podpisom smo torej podvozje predali nadaljnji nadgradnji. Želim, da se bo vozilo čim manj uporabljalo za namene intervencij,” pa je za naš spletni medij dejal župan Janez Magyar.

Nekaj misli pa je za naš medij strnil tudi predsednik PGD Radmožanci, Teodor Lebar: “V našem gasilskem društvu imamo avtocisterno (letnik 1983, nadgradnja je bila izvedena leta 1992), ki je sicer dotrajana ter moštveno vozilo (kombi), ki pa je novejše. Ker je avtocisterna dotrajana, imamo skorajda vsako leto servisne stroške, ki se gibljejo med 2.000 in 5.000 evrov. To je zadnje čase postalo nesmiselno. Vozilo, ki ga bomo prejeli, bo med drugim prilagojeno za gašenje predvsem gozdnih požarov, kar pa seveda ne pomeni, da ne bo uporabno za druge vrste intervencij. Vozilo bo zelo podobno tistemu na Kapci, podvozje pa je povsem enako. Kar se tiče vode, ima kapaciteto 1.800 litrov in bo odlično opremljeno, a bo manj prostora za moštvo, saj imamo kombi. Na ta račun bomo pa seveda imeli večjo cisterno. Dokler ne bo kakšnega vnovičnega večjega servisa, bomo staro vozilo še imeli v uporabi, saj imamo prostora dovolj, takrat pa ga bomo ‘upokojili’. “