Ostalo

Odranci: Branko Raj novi krvodajalec stokratnik

Predvčerajšnjim, okrog 10.30 ure je novi krvodajalec stokratnik postal Branko Raj iz Odrancev. Ta je kri daroval v naši regijski bolnišnici in sicer v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota, ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.
V naši regijski bolnišnici je predvčerajšnjim življenjsko pomembno tekočino daroval Branko Raj iz Odrancev, nov krvodajalec stokratnik. Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni, a jo kljub temu potrebujemo praktično vsak dan.

“Ko nekdo že stotič daruje kri, ne le da prispeva k reševanju življenj, temveč tudi krepi vezi skupnosti in nas spominja na moč, ki jo imamo, če se odločimo za humano dejanje. Gospodu smo hvaležni za nesebičnost in velikodušnost. Stalno darovanje krvi je resnično plemenito dejanje, ki rešuje življenja in razveseljuje srca. V prihodnje mu želimo predvsem veliko zdravja in da se mu dobrota večkrat povrne,” so sporočili iz naše regijske bolnišnice.

Branko Raj je ob stotem darovanju krvi povedal, da je krvodajalec že od leta 1990, ko je služil v vojski, torej sedaj že skoraj 35 let. Večina tokratnih krvodajalcev stokratnikov ima nekako skupno preteklost in sicer, da so se s krvodajalstvom srečali na služenju vojaškega roka. “V začetku je bilo darovanje bolj iz tega vidika, da si dobil dopust, ko sem pa postajal starejši, zrelejši, sem ugotovil, da lahko s tem pomagaš sočloveku,” je povedal Raj.

Krvodajalstvo ima v Pomurju sicer precej močen značaj. Krvodajalcu so pripravili sprejem s pogostitvijo, s čimer se krvodajalcem zahvalijo za njihovo humanost ter prispevek. Prejel je tudi praktično darilo. V Sloveniji potrebujemo v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi.