Ostalo

FOTO: Edini na svetu: V Murski Soboti bodo lahko čebelarili tudi invalidi na vozičkih

V Murski Soboti so predvčerajšnjim oprli učni čebelnjak, namenjen izobraževanju invalidnih oseb na vozičku pri Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije v Murski Soboti.
V Murski Soboti so predvčerajšnjim slovesno odprli prvi učni čebelnjak prilagojen za invalide na vozičku na svetu. “Ponosen sem, da smo na občini smeli biti del tega projekta, tik pred prvim praznovanjem Svetovnega dneva čebele,” je povedal murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek. Prav o tem čebelnjaku je bilo govora tudi na rednem zboru delegatov Čebelarske zveze društev Pomurja, ki se je odvijal 11. marca letos v Lendavi.

Minister mag. Židan je ob otvoritvi čebelnjaka poudaril, da prvi na svetu dobivamo čebelnjak za dostop gibalno oviranim osebam na vozičkih. Izpostavil je, da dogodek sovpada z 10. obletnico slovenske ratifikacije Konvencije o pravicah invalidov, ki nas po besedah Židana opozarja, da morajo biti javni prostori in dobrine invalidom enako dostopni kot vsem drugim.

Čebelnjak je v osnovi tipičen slovenski čebelnjak, prilagojen delu invalidne osebe na invalidskem vozičku. Notranja velikost čebelnjaka omogoča delo dveh invalidnih oseb na vozičkih in mentorja. Vstop v čebelnjak je preko klančine varovano z ograjico, ki omogoča dostop invalidskemu vozičku. Vratni prag je znižan in tako ne predstavlja ovire. Panji v čebelnjaku so nameščeni v eni vrsti in od tal dvignjeni za 70 cm, kar omogoča delo z invalidskim vozičkom, saj je na ta način omogočen dostop do panja. Nad in pod panji v dosegu rok je veliko odlagalne površine kar omogoča nemoten delo. Na obeh straneh čebelnjaka so velika okna, ki poskrbijo za boljšo osvetlitev čebelnjaka. Vse police, omarice, kljuke na vratih in oknih so prilagojene višine in dostopne iz sedečega položaja.

FOTO: Aleksander Jevšek, Vinko Lukač, SD Murska Sobota in Janez Vencelj