Sveže

FOTO: Odprtje stripovske razstave o nevladnih organizacijah

Včerajšnji dopoldan se je v prireditvenem šotoru pri hotelu Cubis odvila stripovska razstava o nevladnih organizacijah, na privlačen in preprost način, razumljiv vsem generacijam, prikazuje in informira, kako nas nevladne organizacije spremljajo na vseh področjih življenja, od sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa do civilne zaščite.
V Lendavo je včeraj priromala stripovska razstava o nevladnih organizacijah. Gre za izobraževalno-zabavni strip z naslovom “Kaj so nevladne organizacije?” z upodobljenimi simpatičnimi pernatimi junaki, ki so oživeli s pomočjo akademskega slikarja in striparja Cirila Horjaka. Razstavo stripa, ki je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s CNVOS, je v Lendavo pripeljala Lokalna razvojna fundacija za Pomurje, ki v regiji deluje kot Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja. Razstavo so ob 11:00 uri uradno odprli lendavski podžupan Ivan Koncut ter predstavnik Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja Kristjan Šadl.

Odprtje se je odvilo pod novim šotorom, “ki bo v prihodnjih dveh tednih prostor številnih dogodkov in prireditev. Želimo si, da bi pod to streho ustvarili središče za srečevanja, druženje in povezovanje. V prihodnjih dneh bodo v ospredju dogajanja na tem prostoru nevladne organizacije, o katerih govori tudi razstava, ki jo danes odpiramo. Prav nevladne organizacije so tiste, ki spreminjajo ljudi in našo družbo, zato nikoli ne smemo prezreti njihove vloge. Spremljajo nas na vseh področjih življenja in predstavljajo tkivo civilne družbe. Članstvo v nevladnih organizacijah daje smisel in namen mnogim, ki svoj prosti čas namenijo za druge in s tem veliko prispevajo k večji kakovosti življenja v naši lokalni skupnosti.

V okviru projekta “Pod eno streho” smo dobili potrebno infrastrukturo, da bomo v Lendavi in širšem okolju lažje ustvarjali nove vsebine in dogodke, ki bodo povezovali tako javni in zasebni sektor ter civilno družbo. Poleg tega, da Občina preko javnih razpisov sofinancira delovanje nevladnih organizacij in njihove projekte, pa s primerno infrastrukturo in prostorom zagotavljamo nove priložnosti za nevladne organizacije, za razvoj podjetništva in tudi za socialna podjetja. To pa je osnovni namen in cilj, kateremu sledimo s tovrstnimi projekti in aktivnostmi,” je dejal podžupan, Ivan Koncut.

O stripu in avtorju

Strip je bil sprva objavljen na CNVOS-ovem Facebooku, 7. novembra pa je v celoti izšel v časopisu Večer. Prvo razstavo je doživel v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše, kjer je bil razstavljen med 8. decembrom 2020 in 8. februarjem 2021. Od takrat naprej gostuje po celi Sloveniji. Avtor stripa, Ciril Horjak – dr. Horowitz – je akademski slikar, ilustrator, karikaturist, stripar in pedagog. Od leta 2006 je karikaturist in ilustrator časopisa Večer, njegove družbeno angažirane ilustracije pa so objavili tudi v uglednih tujih časopisih, kot so The Guardian, Le Monde, Die Zeit in The Chicago Tribune. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim novinarsko nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017 in priznanje Muzeja novejše zgodovine za strip “Življenje v času koronavirusa.”