Sveže

FOTO: V Beltincih so se novi vojaški obvezniki seznanili z možnostmi sodelovanja s Slovensko vojsko

V Beltincih je včeraj potekala tradicionalna prireditev, t. i. rekrutacija, na kateri so mlade fante letnika 2006, ki bodo letos s polnoletnostjo vpisani v vojaško evidenco, seznanili s pravicami in dolžnostmi vojaškega obveznika.
Zbrane so tudi letos pozdravili minister za obrambo Marjan Šarec in župan Občine Beltinci Marko Virag, kot slavnostna govornica pa je mlade nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pravice in dolžnosti, ki jih mladim nalaga Zakon o vojaški dolžnosti, je uvodoma predstavila vodja uprave za obrambo Katja Ravnjak.

V Beltincih seznanitve z vojaško dolžnostjo potekajo z ohranjanjem tradicije nabora, rekrutacije z okrašenimi vozili in vozovi, na katerih se fantje v družbi deklet pripeljejo na prizorišče. Vojaški obvezniki prihajajo iz občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče Lendava in Velika Polana, skupaj jih bo letos v vojaško evidenco vpisanih 578. Ob tej priložnosti mladi podrobneje spoznajo tudi različne poklice, ki jih lahko opravljajo kot pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, vojaško tehniko in oborožitev ter druge možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, kot so prostovoljno služenje vojaškega roka, štipendiranje in vojaški tabori, za katere je med mladimi veliko zanimanja. Mladi so se lahko seznanili tudi z vlogo Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja pri pomoči ob naravnih nesrečah, ki so vse pogostejše in silovitejše.

Kot je v govoru poudaril minister za obrambo Marjan Šarec, je izbira poklica za mladega človeka ena najtežjih odločitev. “Danes imate priložnost, da se seznanite z vojaškim poklicem, ki je težak in odgovoren, a vendar eden najlepših poklicev, kar jih obstaja.” Kot je dodal, ni poklica, ki ga ne bi mogli opravljati v Slovenski vojski ter s tem najlepše služiti svoji domovini in njenim prebivalcem. “Slovenska vojska je odprta za vse in je dober odgovor na izzive in dileme, ki jih pred mlade postavlja današnji čas. Slovenska vojska goji domoljubje, sočutje, sobivanje in skupni duh za dosego cilja ter predstavlja veliko tistega, kar v današnjem svetu morda manjka,” je še poudaril minister v svojem nagovoru. “Če služimo domovini, služimo predvsem njenim prebivalcem,” je sklenil minister Šarec in spomnil na ključno vlogo Slovenske vojske v lanskoletnih katastrofalnih poplavah.

Na prireditvi tudi predsednica republike, dr. Nataša Pirc Musar

Predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil je bila vesela, da je bila skupaj z več kot dva tisoč obiskovalci navzoča ob tako častnem in slovesnem trenutku, kot je seznanitev vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo. Tako imenovana vsakoletna rekrutacija v Beltincih je že dolga leta zapisana v dušo prekmurskih ljudi. Mlade iz teh krajev povezuje s tradicijo in spodbuja domoljubje. “Čut do sočloveka, skupnosti, naroda in domovine je najžlahtnejša človeška vrlina. Našemu življenju daje pomen, poslanstvo in izpolnitev. Današnje srečanje je pravzaprav vabilo, da pobližje spoznate Slovensko vojsko in vse njene poklicne priložnosti, pri katerih so te vrline nepogrešljive. Vtkane so v srce in značaj pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske,” je sporočila mladim v slavnostnem govoru.

“Danes vsi čutimo pogumna srca, ki bijejo pod uniformo pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Želim si, da tudi vsem nam, ki ne nosimo uniforme, srca bijejo za iste vrednote: za dobrobit ljudi, naše domovine in sveta, za mir in varnost. Takšni smo kot družba in država nepremagljivi,” je na tradicionalni prireditvi v Beltincih poudarila predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar.

Ob tej priložnosti je izrazila hvaležnost za tovrstno ohranjanje tradicije in vezi med ljudmi. Predsednica republike meni, da imajo gančki majoš, današnja rekrutacija in Beltinci velik simbolni pomen za Slovenijo in za vse nas: da je Prekmurje del Slovenije, da so Prekmurke in Prekmurci združeni z matičnim narodom. “Brez Prekmurja in prekmurskih ljudi ni Slovenije. Zato se želim na tem mestu pokloniti vsem vam, drage Prekmurke in Prekmurci, ki že generacije ohranjate izročilo in dejanja naših prednikov, ki so se zavedali pomena slovenstva, domoljubja, dialoga in sodelovanja za prihodnost naroda,” je s hvaležnostjo dejala zbranim ljudem.

Predsednica Pirc Musar je »lejtnice in lejtnike«, dekleta in fante, ki so v tem letu dopolnili polnoletnost, spodbudila k aktivnemu soustvarjanju družbe. Verjame, da so mladi nosilci nujnih sprememb, prebojnih idej in pravičnih družbenih rešitev, zato mora biti njihov glas slišan – lokalno, nacionalno in v Evropi – preko prostovoljstva ali institucionalnih oblik delovanja, tudi na volitvah v obliki izvrševanja aktivne in pasivne volilne pravice.

Za vse tiste, ki svojo poklicno pot načrtujejo v Slovenski vojski, je kot vrhovna poveljnica obrambnih sil izpostavila vrednote, ki jih poosebljajo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske. Opravljajo plemenito poslanstvo, ki je namenjeno pomoči ljudem in ohranjanju miru doma in po svetu. Pri tem ne razlikujejo: pomagajo vsem ljudem, ne glede na starost, spol, veroizpoved, spolno usmerjenost in politično prepričanje ali druge lastnosti. “Verjamem, da se mnogi od vas prepoznate v teh vrednotah in da boste nekateri našli svojo poklicno pot v njihovi sestavi, drugi pa morda poskusili katero od prostovoljnih oblik sodelovanja. Možnosti in priložnosti za spoznavanje tega raznolikega in plemenitega poklica je ogromno,” je poudarila in se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji te množično obiskane tradicionalne slovesnosti.