Sveže

FOTO: Odprtje razstave dr. Evgena Bavčarja: Podobe v času brez časa

Minulo soboto se je v prostorih Muzeja meščanstva na Glavni ulici 52 odvilo odprtje razstave dr. Evgena Bavčarja, z naslovom Podobe v času brez časa. Avtor, ki prihaja iz Ajdovščine, je prvo samostojno razstavo imel v Parizu in sicer leta 1987.
“Okoli nas se spreminja vse razen fotografij, ki po n njihovi naravi zamrznejo trenutke. In če je fotografija odraz večnega, kako bi ne bila taka tudi volja in duh, ki jo ustvarjata. Takšnega značaja je tudi naš gost, dr. Evgen Bavčar, čigar fotografije visijo v tej galeriji. Ob tej priložnosti bi rad poudaril, da dogodek ni bil le mejnik za rast našega kluba, ampak je tudi izjemno pomemben za slepe in slabovidne širše pomurske regije. Z organizacijo tega dogodka bi tudi mi radi prispevali k vključevanju oseb s posebnimi potrebami v javno dogajanje, za kar se prizadeva tudi občina Lendava, ki je lani v ta namen pridobila certifikat ‘Občina po meri invalidov.’,” je dejal predsednik Foto-video kluba Lendava, Ladislav Sobočan.

O avtorju …

Evgen Bavčar se je rodil 2. oktobra 1946 v Ajdov­ščini. Ko je bil star enajst let je v nesreči oslepel. Kljub slepoti je šolanje nadaljeval in leta 1972 diplomiral iz zgodovine in filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po prejetju štipendije francoske vlade je v letih 1972, 1974 in 1975 nadaljeval s študijem filozofije in estetike na univerzi v Sorboni. Leta 1973 je na tej univerzi magistriral in leta 1976 doktoriral. Od leta 1976 je znanstveni sodelavec na nacionalnem centru za znanstvene raziskave v Parizu. Leta 1987 je bil uradni fotograf pariškega meseca fotografije, kjer je imel tudi svojo prvo fotografsko razstavo. Odtlej je vedno razstavljal po svetovnih metropolah ter predaval na mednarodnih srečanjih.

Danes je Evgen Bavčar aktiven predvsem kot konceptualni umetnik, kot pisec osebnoizpovedne proze, spremnih besedil k literarnim delom in strokovnih filozofskih razprav, zlasti s področja estetike. Kot gostujoči profesor predava na evropskih in ameriških univerzah o estetiki in problematiki slepih. Zaradi slepote je njegov pristop k fotografiji specifičen, večplasten ter neločljivo povezan s filozofskimi razmišljanji o bistvu in izvoru podob. Njegova motivika na fotografijah je raznolika. Med študijem je začel fotografirati portrete in krajino, danes pa so njegove stalnice avtoportret, portreti, akti in krajine.

Evgen Bavčar je častni član znanstvenega inštituta Ciudadu de Mexico in prejemnik dveh častnih doktoratov Ciudad de Mexico in univerze v Novi Gorici. Je prejemnik srebrnega reda za zasluge Republike Slovenije, priznanja Edmunda Čibeja in Pretnarjeve nagrade. Leta 2016 mu je evropski parlament podelil nagrado državljan Evrope. Istega leta je prejel najvišje francosko priznanje Red legije časti.

Avtor s svojimi fotografijami ustvarja zgodbe, polne skrivnostnega valovanja življenja, ki ga mnogi med nami površno živimo in v vsakdanjem hitenju za dobrinami ne občutimo. Iz njegovih fotografij veje sla po življenju, po bivanju tu in zdaj. Avtor vso svojo energijo preko objektiva fotoaparata, ki predstavlja njegovo tretjo oko namenja temu, da se oba svetova, svet tukaj in zdaj in svet fantazij združita v realnost. Brez odvečnega nagovarjanja nas potegne v svoj svet, svet v katerem je potrebno zreti v srce, da bi nevidno lahko spregovorilo.

FOTO: Biserka Sijarič