Ostalo

FOTO: Lucija Šetar: “Po napornem času trgatev lahko končno nastopi čas za uživanje v sadovih napornega in trdega dela”

Pod šotorom ob hotelu Cubis v Lendavi poteka glasbeno-zabavni program ob današnjem prazniku vinogradnikov in vinarjev, Martinovem. Nekaj besed je v začetku spregovorila lendavska vinska kraljica, Lucija Šetar, za zabavo pa skrbi vsem dobro poznana glasbena skupina Blue Planet. Preverili smo, kakšno je popoldansko dogajanje.
“Leto je torej skoraj že naokoli. Narava se pripravlja na zimski počitek, da si nabere moči do naslednje pomladi. Tudi dela v vinogradih in vinskih kleteh, kjer so sodi že napolnjeni z moštom, se zaključujejo. Po napornem času trgatev lahko končno nastopi čas za uživanje v sadovih napornega in trdega dela, ki ga vinogradnik skozi leto opravlja s predanostjo in ljubeznijo. Spomnim se, da sem kot otrok, ko smo se še ukvarjali vinogradništvom, s pradedkom vse do Martinovega preverjala ali se je vrenje mošta že začelo, tudi poskušala sva ga večkrat in preverjala vsebnost sladkorja in kisline. Mošt je počasi vrel in v času praznika svetega Martina res postal vino.

V Lendavi in tudi drugod po Sloveniji že od nekdaj obeležujemo ta praznik, ko mošt doživi svoj prvi krst in končno postane vino. Ta tradicija se je zares trdno ohranila v naši kulturi, kar mislim, da je dokazilo za to, da smo Prekmurci in Slovenci narod, ki imamo radi vino in ga spoštujemo in zdi se mi, da je pomembno ozaveščati, da je vino del naše kulture, da moramo do njega gojiti nek spoštljiv odnos in ga tudi uživati na kulturen način. Bistveno je, da se zavedamo vsega truda, znanja in trdega dela, ki stoji za tem, da lahko vino poskusimo in ga uživamo. Za vse to smo lahko hvaležni našim vinogradnikom in vinarjem, namreč oni so tisti, ki omogočajo, da se naši kraji v svetu predstavljajo z vrhunskimi vini in da tudi v Lendavi lahko uživamo naša vina, značilna za našo pokrajino.

Drage obiskovalke in obiskovalci! Veselim se druženja z vami in vam želim veselo martinovanje v družbi vina, martinove kulinarike in glasbenega vzdušja tukaj v Lendavi,” je dejala vinska kraljica Lendave, Lucija Šetar.