Ostalo

FOTO: Lendavski zdravstveni dom že dobiva dvigalo

Med 11. in 28. avgustom je bil, kot smo že poročali, na spletni strani občine in na portalu javnih naročil objavljen razpis za izgradnjo dvigala. Trenutno so stopnice precej težko premagljiva ovira za določeno skupino ljudi, kar bodo z izgradnjo dvigala rešili. Okvirna vrednost del znaša 130 tisočakov.
Zdravstveni dom (ZD) Lendava se že več let trudi rešiti dostop v stavbo gibalno oviranim pacientom ali staršem z otroškimi vozički. Mnenj, idej in izpeljav je bilo že kar nekaj, a kot kaže bo izgradnja dvigala najboljša in trajna rešitev. Občina Lendava je kot lastnica objekta že avgusta letos objavila razpis za izgradnjo dvigala vključno s pripadajočim prizidkom, okvirna vrednost del pa znaša 130 tisoč evrov.

V okviru tega projekta se že izvaja izgradnja konstrukcije dvigala z inštalacijami, stavbnim pohištvom in zaključno obdelavo prizidka pri vhodu zdravstvenega doma za neoviran dostop gibalno oviranim. Z izgradnjo dvigala bodo tako do potrebnih zdravstvenih storitev v vse etaže objekta lahko dostopali tudi gibalno ovirani. Izvajalec del je lendavsko gradbeno podjetje Legartis.

Spomnimo se, da je ZD Lendava v minulih letih dostop v stavbo gibalno oviranim zagotavljal preko jeklene klančine, ki pa je bila ob slabem vremenu spolzka in nevarna ter za marsikoga predolga. Prizidek nujne medicinske pomoči, zgrajen leta 2012 ima ustrezno urejen prihod gibalno oviranim, a težavo predstavljajo stopnice v notranjosti stavbe. Z vozički med drugim tudi ni možno priti v prostore otroške ambulante. Starši otroka tako dvignejo iz vozička in ga preprosto odnesejo do zdravnika.