Sveže

FOTO: Gospodarska cona Turnišče: Dela v polnem teku

Na cesti Turnišče-Genterovci, na odseku od rondoja pred vasjo Turnišče in do pokopališča Nedelica, so se sredi oktobra zgodaj zjutraj začela gradbena za potrebe Gospodarske cone Turnišče. Pogodbo za pričetek gradbenih del sta župan Občine Turnišče Borut Horvat ter direktor podjetja Zidarstvo Maučec d.o.o. podpisala zadnji septembrski dan.
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je letošnjega februarja izdala odločitev o finančni podpori za projekt “Gospodarska cona Turnišče,” ki ga bo izvajala Občina Turnišče. Za projekt v višini skoraj 420 tisoč evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 225 tisoč evrov. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa prednostne osi 3 “Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast, Tematski cilj: Izboljšanje konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij, Prednostne naložbe 3.1 “Spodbujanje podjetništva.”

Ekonomsko-poslovna infrastruktura ob glavni prometni žili skozi regijo bo krepila konkurenčnost malih in srednjih podjetij ter spodbudila ustvarjanje novih delovnih mest, prispevala pa bo tudi k zmanjševanju obremenjevanja okolja. S sredstvi bodo torej uredili infrastrukturo med naseljema Turnišče in Nedelica, kar bo omogočalo normalno delovanje gospodarske cone Turnišče.

Na spletni strani javne agencije Spirit so sicer kot investicijska priložnost še vedno navedena prosta zemljišča v gospodarski coni Turnišče. Gre za pet parcel v skupni velikosti dobrih 8000 kvadratnih metrov, do prostih zemljišč pa se bo v letu 2021 v okviru ureditve gospodarske cone pripeljalo plinovod in telekomunikacijsko omrežje. Spomnimo: Prav na tem območju je oktobra 2019 podjetje Terramar kupilo večino parcel, saj naj bi na več kot 3 hektarja velikem zemljišču postavili proizvodnjo električnih avtomobilov. Kot so nam takrat sporočili iz podjetja, ki ga vodi direktorica Darja Mravljak s prokuristom iz Egipta, bi investicija znašala 14 milijonov evrov. Župan Horvat nam je takrat potrdil, da je projekt še vedno aktiven.