Sveže

FOTO: Dan odprtih vrat policijske postaje za izravnalne ukrepe in Centra za sodelovanje varnostnih organov v Dolgi vasi

Danes v dopoldanskih urah je bil v Dolgi vasi, na Policijski postaji za izravnalne ukrepe in v centru za sodelovanje varnostnih organov, ki sicer delujeta v isti stavbi, dan odprtih vrat. Predstavljeno je bilo delo obeh organov, ki sicer delujeta pod okriljem PU Murska Sobota in pripadajoča oprema.
Oba organa delujeta v prenovljenih prostorih nekdanjega mejnega prehoda Dolga vas, ki se raztezajo na dobrih 600 m2 z več parkirnimi mesti za službena vozila. Prostori so bili prenovljeni leta 2008, sama Policijska postaja za izravnalne ukrepe in Center za sodelovanje varnostnih organov, v katerem delujejo varnostni organi Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške, pa sta pomemben element varovanja Schengenskega prostora.

Odločitev o vzpostavitvi mednarodnega centra za sodelovanje varnostnih organov na tromeji med Slovenijo, Madžarsko in Avstrijo izhaja iz leta 2005, ko so se ministri za notranje zadeve s t. i. Kaposvarsko izjavo zavezali h krepitvi vseh oblik čezmejnega sodelovanja v prihodnjem razširjenem schengenskem prostoru. Kakor meje niso ovira za kriminalna dejanja posameznikov in mednarodno organiziranih kriminalnih združb, tako tudi ne smejo biti ovira za sodelovanje s kolegi sosednjih držav. Skupaj z kolegi iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške tamkajšnji policisti, predvsem s svojim znanjem, marsikateri kriminalni združbi presekajo pot, ki poteka med osrednjo Evropo in Bližnjim Vzhodom.

Glavni namen skupnega delovanja je torej spodbujanje in nadaljnje razvijanje policijskega sodelovanja med državami, ob upoštevanju dvostranskih mednarodnih pogodb o policijskem sodelovanju in mednarodnih pogodb o prevzemu oseb na skupni državni meji, ki veljajo med pogodbenicami.

V prostorih v Dolgi vasi je zaposlenih skupno 51 oseb. Razpolagajo skupno s 15 različnimi vozili ter s sodobno in zmogljivo (posebno) tehnično opremo.