Ostalo

FOTO: Dan odprtih vrat dnevnega centra Odranci

Meseca maja letos so iz Doma starejših Lendava sporočili, da je Dnevni center v Odrancih, ki deluje pod okriljem Doma starejših Lendava, pričel služiti svojemu namenu. Včerajšnji dopoldan so pripravili dan odprtih vrat, vodstvo pa se je z uporabniki med drugim sprehodilo po naselju in sicer v sklopu ozaveščanja javnosti o Alzheimerjevi bolezni, saj se meseca septembra po celem svetu opominjamo na to bolezen.
Namen investicije “Dnevni center Odranci” je bila izgradnja dnevnega centra v občini Odranci, kjer je želel Dom starejših Lendava zagotoviti storitev dnevnega varstva za osebe starejše od 65 let. Z novogradnjo so tako zagotovili kapaciteto za namestitev 10 starostnikov. Dnevni center je namenjen posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe, potrebujejo pa pomoč, nadzor in organizirano obliko bivanja za določeno število ur dnevno. Storitev je namenjena tudi osebam, ki zaradi osamljenosti v domačem okolju, želijo navezati socialne stike.

Včerajšnji dopoldan se je v Dnevnem centru Odranci tako odvil dan odprtih vrat, katerega se je, poleg uporabnikov, svojcev in drugih občanov, udeležil tudi direktor Doma starejših Lendava Goran Kuzma in županja Občine Odranci Barbara Ferenčak. Obiskovalci so si lahko ogledali prostore omenjenega centra, se seznanili z delom, predstavili so aktivnosti za starejše, izmenjali kakšno besedo ter se skupaj z uporabniki odpravili na pohod “Za spomin,” ki se je odvil v sklopu meseca Alzheimerjeve bolezni, kar september tudi je. Dan odprtih vrat je sicer trajal od 9.00 do 14.00 ure.

“Z vključitvijo starostnikov v dnevni center, slednjim zagotavljamo osnovno oskrbo, ki pomeni dnevno bivanje in organizirano prehrano, glede na potrebe pa tudi dodatno oskrbo, socialno oskrbo in varstvo. Dnevni center hkrati podaljšuje bivanje starejših v domačem okolju. Čas dnevnega varstva je prilagojen potrebam posameznika in razbremenjuje družinske člane, ko so ti zaradi zaposlitve odsotni,” je bilo moč slišati. Naložbo je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občina Odranci je za objekt prispevala zemljišče.

FOTO: Občina Odranci