Ostalo

Občina Lendava pridobila gradbeno dovoljenje za restavracijo in vinsko klet Vinarium. Izbrskali smo podrobnosti …

Občina Lendava je pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo restavracije in vinske kleti Vinarium, ki bosta stala v neposredni bližini stolpa Vinarium Lendava, najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji. “S tem korakom želi občina še dodatno utrditi svoj položaj kot destinacija, ki združuje naravno lepoto, kulturno dediščino in kulinarično doživetje,” so sporočili iz Glavne ulice 20.
Septembra 2015 smo v Lendavi, na vinskih gričih, odprli novo turistično atrakcijo – stolp Vinarium, ki sta se ga hitro prijela vzdevka panonski svetilnik in pomurski Eifflov stolp. 53,5 metra visoka zgradba, ki so jo postavili na grič sredi vinorodnih Lendavskih goric, z vrha ponuja 360-stopinjski razgled, ki sega v štiri države – Slovenijo in sosednje Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Občina je že takrat napovedala, da to še ni vse.

V začetku septembra je Občina Lendava s strani države prejela koncesijo za graditev žičniške naprave, občina pa si z omenjenim projektom obeta razbremenitev ceste do razglednega stolpa in večji turistični obisk. No včeraj dopoldan pa so iz Glavne ulice 20 še sporočili, da je Občina prejela gradbeno dovoljenje za restavracijo in vinsko klet Vinarium. “Gradnja restavracije in vinske kleti Vinarium predstavlja pomemben mejnik v razvoju turizma in trajnostne destinacije v Lendavi,” so poudarili.

Predmet projekta je torej novogradnja gostinskega objekta – restavracija z vinsko kletjo, ki sledi podobi razglednega stolpa Vinarium. Restavracijski objekt je po projektu krožne oblike z navzven nagnjenimi obodnimi stenami. Te so na južni in zahodni strani objekta pretežno zastekljene, kar omogoča orientacijo objekta z vedutami na bližnjo valovito gričevnato pokrajino. Podkleteno zgradbo krožne oblike objemajo kovinski stebri. Ravne palice so postavljene v krog, zavrtene in zrcaljene v mrežo. Krožni restavracijski stavbi je na severni strani prizidan kuhinjski in servisni del objekta, katerega vertikalne stene so obzidane z vidno opeko. Oba dela stavbe se zaključujeta z ozelenjeno streho.

Klet

Vinska klet bo, glede na kapaciteto, premogla gostiti okrog 80 oseb in bo sestavljena iz vinoteke, zunanje terase na zahodni in južni strani, imela bo pomožne shrambne, skladiščne in garderobne prostore, skupne sanitarije z restavracijo ter tehnične prostore (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija). Klet je s pritličjem povezana z dvoetažno avlo, dvigalom, stopniščem in tovornim dvigalom. Pred kletjo je zunanja gostinska terasa s kapaciteto prav tako za okrog 80 ljudi.

Pritličje

Restavracija s kapaciteto za okrog 120 gostov se ob vhodu navezuje na zunanjo teraso s kapaciteto za okrog 70 gostov na južni strani objekta. Na eno stran se navezuje kuhinja s pomožnimi prostori in na drugo stran povezava s kletjo z dvoetažno avlo, dvigalom, stopniščem in tovornim dvigalom.

“Postati občina zelene prihodnosti je razvojna vizija naše Občine. Tudi s pridobitvijo gradbenega dovoljenja za restavracijo in vinsko klet smo korak bliže k uresničevanju tega cilja,” je povedal župan Občine Lendava Janez Magyar.