Sveže

Edini slovenski finalist: Med Bojana Donka iz Dolgovaških Goric v ameriškem Ashevillu

Slovenski gozdni med čebelarja Bojana Donka iz Dolgovaških Goric je postal finalist prestižnega mednarodnega tekmovanja za najboljši med na svetu z okušanjem za leto 2023. Letošnji naziv “Najbolj okusen med na svetu” je sicer prejel José Meseguer, Castello, Španija.
Finale  dvanajstega mednarodnega  tekmovanja degustacije medu, z naslovom “12th Annual Black Jar International Honey Contest,” je potekalo  v nedeljo, 4. junija 2023, v Ashevillu, ZDA. Prestižnega tekmovanja so se udeležile vse države, ki so želele tudi po tej poti predstaviti in promovirati svoj med. Slovenski gozdni med čebelarja Bojana Donka iz Dolgovaških Gori je bil eden izmed 30 finalistov, ki so “preživeli” več izločilnih krogov in je tako postal nosilec naslova finalista v konkurenci svetlejših jantarnih medov “Light amber.”

Prijavljenih je bilo več sto medov iz različnih držav sveta

Letošnji naziv “Najbolj okusen med na svetu” je prejel José Meseguer, Castello, Španija. Prijavljenih je bilo več sto medov iz različnih držav sveta. Finalisti so prejeli certifikat z imenom in priimkom ter lokacijo (izvor) medu in seveda pravico objave priznanja na spletnih straneh, na socialnih omrežjih, itd. Gozdni med, ki je postal finalist tega prestižnega tekmovanja je pridobil tudi posebno nalepko, ki se lahko uporablja kot nalepka. Organizatorji menijo, da so vsi finalisti zmagovalci in so zato objavili imena in lokacije finalistov na spletni strani https://centerforhoneybeeresearch.org/results-2023/.

Bojanu Donku uspeh ni tuj

Naj poudarimo, da je bil v letošnjem letu gozdni med čebelarja Bojana Donka edini slovenski med, ki se je prebil v finale za najboljši med z okušanjem. Poudariti je potrebno, da je bil v letu 2022 na istem tekmovanju odlični ajdov medom prepoznan kot finalist, kar je dokaz, da se slovenski med še naprej uvršča v sam svetovni vrh kvalitetnih medov in to v različnih kategorijah. Bojanov ajdov med je bil lansko leto sploh prvi slovenski med, ki se je prebil tako visoko na svetovnem tekmovanju z okušanjem.

Gozdni med, ki ponosno nosi SMGO označbo, ki ga prideluje čebelar Bojan Donko iz Lendave, se trži pod prodajno znamko MELLIFERA. Naročite in kupite ga lahko na spletnih straneh https://mellifera.si ali pišete na info@mellifera.si. oz. pri samem čebelarju. Možen je nakup tudi v Supernovi Ljubljana Šiška v medomatu (avtomat z medom), kjer vas čakajo tudi druge vrste odličnih medov slovenskega porekla.

Že dobri dve leti upokojeni policist Bojan Donko iz Dolgovaških goric, ki je ob enem tudi strastni čebelar, ima okrog 150 družin in letno pridela okrog 7 ton medu. Za zaključek naj zapišemo, da je čebelar Donko s strani Čebelarske zveze Slovenije prejel priznanje za zasluge pri razvoju čebelarstva kot vzrejevalec čebeljih matic kranjske sivke (Apis mellifera carnica). Njegove matice so nagrajene za največji donos medu v letu 2021, letno pa jih vzredi okrog 1.000.