Sveže

Drobtinice sreče Janje Magdič – za vas!

V spomladanskem času karantene je izšla druga pesniška zbirka Janje Magdič z naslovom Drobtinice sreče. Ker zbirka zaradi epidemije še ni bila javno predstavljena, jo predstavljamo tukaj – zbirko in avtorico.
Pesmi iz zbirke Drobtinice sreče govorijo o lepih in manj lepi trenutkih avtoričinega življenja ali življenja oseb iz  njene okolice. Svoje občutke, čustva in misli je Janja Magdič iz Velike Polane že zelo mlada rada zapisovala v verzih, jih namenila svojim bližnjim in prijateljem ali objavila kakšno pesem v osnovnošolskem glasilu Mladi Prlek, v glasilu gimnazijcev gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v Vestniku, Lindui, zborniku ZKD Lendava Pobiralci rose – dokler ni v letu 2019 izšla njena prva pesniška zbirka Iskrenje srca.

V spomladanskem času letošnjega leta  pa je izšla v samozaložbi njena druga  zbirka pesmi Drobtinice sreče. Zbirka zajema čez 80 pesmi, ki so strnjene v treh sklopih: Drobtinice sreče, Spoznanja in Življenje so zgodbe. Prva pesem Drobtinice sreče, po kateri sta naslovljena tako sklop kot celotna zbirka, je uvod v njene naslednje pesmi.

“Gre za drobtinice, ne za velike kose pogače, ampak za razmišljanje in čustvovanje osebe, ki ceni in spoštuje srečo v majhnih obrokih, v drobnih radostih …” med drugim v spremni besedi Pesmi kot podobe življenja zapiše pisateljica Olga Paušič. Prvi sklop  pesmi je najobsežnejši, v njih se avtorica spominja svojega otroštva in mladosti na Krapju, pestrega življenja na kmetih, prvih ljubezni, svoje domačije, lepot prleške in prekmurske ravnice, kulture, različnih dogodkov in običajev ter vseh barv življenja – tudi izgube najbližjih in spoznanj lastne minljivosti. Pesmi se dotikajo vseh obdobij njenega življenja, od otroštva do zdajšnjih let, ko je  srečna upokojenka in babica dveh vnukov. Drugi sklop pesmi Spoznanja govori o različnih življenjskih preizkušnjah, tudi o tem, da velikokrat ne vidimo dobrega okoli sebe, si ne privoščimo lepe besede ali si mečemo polena pod noge, kar boli. V tretjem sklopu Življenje so zgodbe so zbrane pesmi oziroma zgodbe v verzih, ki govorijo o različnih usodah tukajšnjih ljudi, in zgodbe, ki so se avtorice dotaknile ali zaznamovale njeno življenje.

Janjo Magdič poznamo kot dolgoletno vodjo izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Lendava, kjer je z veseljem delala vse do upokojitve sredi decembra letos. Njeno življenje se že od osnovnošolskih let, ki jih je preživela v rodni Prlekiji – na Krapju -, prepleta z ljubiteljsko kulturo, s folkloro, pesmijo in literarnim ustvarjanjem. Vsa leta do upokojitve je bila dnevno v stiku s kulturnimi društvi in različnimi skupinami na našem območju in tudi širše, kjer za barvitost ljubiteljske kulture skrbijo kulturniki slovenske, madžarske, hrvaške, romske in srbske narodne skupnosti.  V multikulturnem mozaiku ljubiteljske kulture je preko  pevskih, plesnih, gledaliških, folklornih in drugih srečanj  povezovala številna društva, skupine šol, vrtcev ter zavodov. Za svoje predano delo v kulturi je prejela tudi nekaj priznaj (uredništvo Vestnika -»kulturnik Pomurja 2018«, priznanje Občine Lendava ob slovenskem kulturnem prazniku 2019).

S predstavitvijo pesniške zbirke Drobtinice sreče se je ob upokojitvi želela posloviti od vseh, s katerimi je na kakršen koli način sodelovali in so podpirali njeno delo. Predstavitev zbirke »v živo« je prestavljena na čas po novem letu.

Nam pa nudi avtorica Drobtinice sreče v branje v teh prazničnih dneh; zbirko lahko najdete na TEJ POVEZAVI.

Avtorica Magdičeva še pove: “Hvala vsem za dobro, uspešno sodelovanje v preteklih letih, obenem želim vsem sodelavcem, znancem, prijateljem, kulturnim ustvarjalcem srečno, navdihujoče, predvsem pa zdravo leto 2021!”