Ostalo

Dr. Judit Zágorec Csuka prejela naslov Vitezinja splošne kulture na sosednjem Madžarskem

Domačinka Dr. Judit Zágorec Csuka, prekmurska madžarska pesnica, pisateljica in knjižničarka je na sosednjem Madžarskem, natančneje v Budimpešti, prejela naslov Vitezinja splošne kulture, ki ji ga je podelil Sklad za kulturo vasi s sedežem v madžarski prestolnici. Naslov ji je bil podeljen 22. januarja, ko pri sosedih obeležujejo dan madžarske kulture.
Domačinka Dr. Judit Zágorec Csuka, prekmurska madžarska pesnica, pisateljica in knjižničarka je na sosednjem Madžarskem zaradi zaslug pri negovanju madžarskega jezika in kulture v zamejstvu prejela naslov Vitezinja splošne kulture. Naslov ji je podelil Sklad za kulturo vasi s sedežem v Budimpešti. Člani iz omenjenega sklada prihajajo iz štirinajstih držav. “Naj omenim dve zelo pomembni področji na katerih sem že dolgo aktivna. S svojo dejavnostjo namreč vseskozi podpiram, razvijam in negujem prekmursko madžarsko kulturo. Kot pesnica in pisateljica sem doslej objavila deset pesniških zbirk, dve prozni deli, dvanajst študijskih monografij, moja osebna bibliografija v sistemu Cobiss pa obsega 272 bibliografskih zapisov. Raziskujem tudi zgodovino narodnostnega knjižničarstva in publicistike in s tega področja sem tudi doktorirala. Znotraj slednjega me zanima predvsem raziskovanje šolskega knjižničarstva,” je za oddajo Hidak povedala Zágorec Csuka.

Kot je ta še dejala, je od leta 2015 članica Zveze madžarskih pisateljev. Od lanskega leta je članica Mednarodnega društva madžarskega jezika in kulture, več kot deset let je članica Zveze za ohranjanje madžarskega jezika, pred tremi leti pa se je vključila v delovanje Narodne univerze za javne servise, v sklopu katere se je pridružila raziskovalcem rodbine Zrinskih, kult Zrinskih pa sicer raziskuje tudi sama. Je zamejska članica Madžarske akademije znanosti. “Na področju ohranjanja slovensko-madžarskih kulturnih odnosov bi izpostavila to, da že več kot deset let prav po zaslugi Sklada za kulturo vasi, sodelujem tudi z Zvezo slovenskih rezbarjev in modelarjev, omenila pa bi tudi članstvo v Društvu slovenskih prevajalcev, katerih konferenc se prav tako redno udeležujem,” je za Hidak še dejala sogovornica.

Poglavitno poslanstvo omenjenega sklada je, kot nam že sam naslov pove, razvijanje kulture na vasi. Programi sklada, po besedah Zágorec-Csukajeve dosežejo tudi najbolj odročne in socialno šibke vasi, tako, da se tudi te vključujejo v nek krog kulturnih dejavnosti.