Ostalo

Danes ponoči nas je preplavila arktična zračna masa

Včeraj nas je dosegla polarna, v noči na danes pa nas je preplavila arktična zračna masa. “Po pričakovanjih je večji del Slovenije v mrzlo obdobje vstopil brez snežne odeje. Nekaj snega je ponoči in zjutraj lokalno zapadlo le na Štajerskem, Koroškem, v Prekmurju, na Notranjskem in Dolenjskem, največ, okoli 5 centimetrov, so ga dobili v Prlekiji,” so zapisali pri Vreme 24/7.
Včeraj se je začel izrazit vremenski preobrat

“Po prehodu fronte se je včeraj nad naše kraje postopno razširila suha polarna zračna masa. Do sredine dneva je predvsem v južni polovici Slovenije še nastalo nekaj ploh, popoldne pa se je od severozahoda delno zjasnilo. Prihodnji dnevi, vključno z današnjim, bodo sončni in mrzli. Najhladnejši zrak se bo nad nami zadrževal danes in jutri, ko bo marsikje tudi popoldne pod ničlo, zjutraj pa bomo v večjem delu Slovenije izmerili okoli -10, na mrazu izpostavljenih legah pa se bo lahko ohladilo tudi pod -15 stopinj Celzija.

Marsikje bo predvsem v dnevnem času pihal okrepljen severovzhodni veter, zato bomo občutili nižjo temperaturo, kot jo bodo kazali termometri. Na Primorskem bo občutek mraza stopnjevala zmerna burja. Ker se bo ob koncu tedna nad nami zadrževala suha zračna masa, ki se bo na južno stran Alp spustila iznad Arktike, bo modrina neba zelo izrazita. Veliko jasnine bomo imeli tudi v prihodnjem tednu, ko se bo najhladnejši zrak umaknil iznad naših krajev,” so zapisali pri Vreme 24/7.

Kaj sploh je zračna masa oziroma zračna gmota? Kakšna je razlika med polarno in arktično zračno maso?

Kot so zapisali pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, je zračna masa obsežen volumen zraka z značilno temperaturo in količino vodne pare. Plast zraka, ki se zadržuje nad določenim delom Zemljinega površja prevzame njegove značilnosti. V splošnem se zrak nad morsko površino navlaži, nad suhimi predeli kopnega osuši. V zimskem času se zračna masa zlasti nad severno Evrazijo, severnim delom Severne Amerike in nad zaledenelim Arktičnim oceanom močno ohladi.

Slovenija je precej oddaljena od izvorov zračnih mas, zato se na poti do naših krajev zračna masa vsaj nekoliko preoblikuje in do nas večinoma pride njena omiljena različica. Stik zračnih mas označuje vremenska fronta. Za primer: ob prehodu tople fronte se praviloma sprva pri tleh še zadržuje hladna polarna zračna masa, medtem ko nas više preplavi toplejša zračna masa iznad Sredozemlja ali Atlantika.

Ob suhi in sveži snežni odeji bi bile temperature tudi za 10 °C nižje kot bodo sicer. Po nižinah bo jutranja temperatura okoli -10 °C, bistveno hladneje pa bo v mraziščih s snežno odejo. Dnevne temperature bodo okrog ničle, do maksimalno dveh stopinj nad ničlo.