Ostalo

Do 31. oktobra: S sterilizacijo mačk/psic in kastracijo mačkov/psov preprečimo razmnoževanje in bedo potepuških živali

Nenadzorovano razmnoževanje mačk/psic, odvrženi mačji/pasji mladiči in večje število zapuščenih mačk/psov, ki živijo prosto v okolju, postaja velik problem in breme za lokalne skupnosti. Med temi živalmi se širijo bolezni in zoonoze, v zavetiščih ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem je sterilizacija samic in kastracija samcev.
Ponudba mačjih oz. pasjih mladičev je zaradi nenadzorovanega razmnoževanja in neodgovornih lastnikov velika. Mladiče je zaradi velike ponudbe težko oddati. Mačke so živali, ki živijo samotarsko življenje na svojem ozemlju, kjer tekmujejo za hrano, vodo in zavetje – to pa predstavlja stres. Posledica stresa je slaba odpornost mačk na bolezni, ki ob slabši prehranjenosti mačk povzroča širjenja različnih bolezni. Situacija je nekoliko boljša pri psih, a ni zavidljiva.

Mačke spolno dozorijo med 4. in 5. mesecem starosti. Gonitev običajno traja do oploditve, brejost pa traja v poprečju 67 dni. V Sloveniji ima mačka dve, redkeje tri legla na leto, v katerih se skotijo povprečno 4 mladiči. Kirurška sterilizacija samice in kastracija samca vpliva tudi na zmanjšanje nekaterih motečih vedenjskih vzorcev povezanih z gonitvijo mačk. Omenjena posega vplivata tudi na manjše pojavljanje nekaterih zdravstvenih težav ter poškodb, najbolj pomembno pa je da ni nezaželenih mladičev.

Če lastniki nimajo namena vzrejati mačk oziroma psov in ob tem ni dovolj primernih skrbnikov za vse mladiče, ki bi se lahko skotili, morajo lastniki, skladno z Zakonom o zaščiti živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali. Zapuščenih živali je preveč in tudi tiste, ki končajo po zavetiščih pogosto ne najdejo lastnikov. Po Zakonu o zaščiti živali se lahko take živali usmrti po 30 dneh od dneva namestitve.

Lastniki so odgovorni za nadzor nad razmnoževanjem svojih domačih živali (psov/mačk), saj tako poskrbijo za zmanjševanje populacije prostoživečih mačk, kar pomembno izboljša njihovo dobrobit. Pomagajte preprečiti bedo potepuških mačk ali psov – sterilizirajte in kastrirajte svoje hišne ljubljenčke.

Akcija sterilizacij in kastracij tudi to pomlad

Tudi letošnjo jesen Društvo za zaščito živali Pomurja (DZŽP) organizira že vsem dobro poznano akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačk. V vseh veterinarskih ambulantah prejmete kupon za 20-odstotni popust na omenjeno storitev, akcija pa traja 1. septembra do 31. oktobra 2021. Skupaj je v letu 2020 bilo kastriranih ali steriliziranih kar 1.809 od česa jeseni – 961, in spomladi 848 (leta 2016: 1.321, leta 2010: 365 …) mačk in psov, ter nekaj kuncev in dihurjev, kar je izjemen dosežek. V dvanajstih letih (skupno 18 akcij), odkar organizirajo akcije, je sicer bilo na skrajnjem severovzhodu države kastriranih in steriliziranih blizu 12.000 živali. In če vemo, da je zlasti mačji spolni cikel zelo pogost, saj lahko kotijo tudi trikrat letno, vsakokrat do osem, oziroma skupno do 24 mladičev, potem je jasno, da so v Pomurju preprečili rojstvo več deset, če ne več sto tisoč malih mačk …