Sveže

DeSUS: Erjavec včeraj izstopil iz stranke, vodenje prevzel mag. Anton Balažek. “Poiskali bomo tiste skupne točke, ki nas bodo okrepile”

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je članom sveta stranke na seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici povedal, da ne želi biti več predsednik stranke. Sejo je zapustil, od včerajšnjega dne pa tudi več ni člen stranke. Svet DeSUS-a je za vodjo stranke do kongresa izvolil podpredsednika stranke, nekdanjega župana Občine Lendava, mag. Antona Balažka.
Kot je v izjavi novinarjem dejal zdaj že nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, je članom sveta stranke povedal, da ne želi biti več predsednik stranke. Prav tako z včerajšnjim dnem tudi ni več član stranke, ker da to ni več stranka, ki jo je 15 let vodil, je pojasnil. “Veste, da sem bil pozvan, naj se vrnem kot predsednik stranke DeSUS v lanskem letu po hudih peripetijah in nezadovoljstvu z nekdanjo predsednico. To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral, da bi jo rešil. Vendar so zadnji dogodki pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti,” je poročala STA.

Člani sveta so na tajnem glasovanju za vodjo stranke do kongresa izvolili podpredsednika stranke Antona Balažka. Kot je ta pojasnil v izjavi za medije, bodo poskušali najti tiste točke, ki jih bodo okrepile. Balažka je za vodjo stranke do kongresa na tajnem glasovanju podprlo 23 članov sveta, 13 jih je bilo proti. Erjavčevega dela na čelu stranke v zadnjih treh mesecih nekdanji lendavski župan sicer ni želel ocenjevati. “O predhodnikih vse dobro,” je dejal. Po Erjavčevih besedah je ključno predvsem vprašanje glede položaja DeSUS, ali je v vladi ali v opoziciji. Spomnimo: Erjavec je s podporo KUL neuspešno kandidiral za predsednika vlade. Sejo je Erjavec včeraj po nekaj minutah zapustil, z njim je odšlo tudi nekaj članov.

Po statutu stranke za začasno vodenje praviloma izvolijo enega od podpredsednikov, po odstopu Majcnove so tako člani za začasno vodenje izbirali med podpredsednikoma Antonom Balažkom in Brigito Čokl. Stranko, ki je imela v minulem letu dva volilna kongresa, pa tako zdaj čaka še tretji. Kot je še povedal, še ni natančneje znano, kdaj bo kongres, lahko pa da ga bodo sklicali tudi že čez tri mesece. To je po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kaj bo pokazala analiza, kaj je za stranko dobro in smiselno.

Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšne izstope iz stranke, je Balažek odgovoril, da bodo videli. “Mislim, da je v vsaki stranki dinamika, da ljudje prihajajo in odhajajo. Želim, da bi jih več prišlo kot odšlo, ampak za to bo potreben čas,” je ocenil. Kot je pojasnil, se namreč njihove težave niso nakopičile v enem letu ali v enem mesecu, zato bo po njegovem mnenju tudi potreben čas, da se to uredi.

Erjavec je sicer že pred dnevi našel novo službo. Potem ko mu ni uspel naskok na premierski stolček, bo postal pomočnik direktorja za tuje trge v podjetju Iskratel. Odgovoren bo za širitev in vstop na nove trge.

Karl Erjavec