Ostalo

Danes bodo maturanti na ulicah slovenskih mest znova zaplesali

Danes, točno opoldne, bodo maturanti ponovno odplesali (upajmo) rekordno maturantsko četvorko. Maturantske parade se bodo odvile v praktično vseh državah bivše Jugoslavije, pa tudi v nekaterih drugih državah. Maturanti bodo zaplesali v praktično vseh slovenskih mestih. V Lendavi bodo plesali na asfaltnem igrišču Dvojezične srednje šole.

Maturantska parada je plesna prireditev, ki od leta 2001 združuje maturantke in maturante v plesanju četvorke na mestnih ulicah. Plesanje poteka na izbran dan v maju točno opoldne na ulicah mest ne glede na vremenske razmere, na Straussovo četvorko iz operete Netopir. Organizatorji letos pričakujejo okrog 20 tisoč plesalcev.

Tudi letos je cilj četvorka brez alkohola

“Ministrstvo za zdravje, inšpekcijske službe, Policija, nevladne organizacije in organizatorji dogodkov bomo sledili aktivnostim v mestih maturantskih četvork, obenem pa pozivamo: Trgovci in gostinci, starši, pedagoški delavci, predstavniki lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev, stopite z nami v akcijo za manj alkohola na plesu maturantov na slovenskih ulicah,” pozivajo pri Ministrstvu za zdravje.

Z namenom zmanjšanja škodljivega in tveganega pitja alkohola in prepovedanih drog med maturanti je ministrstvo že osmič povezalo državne in strokovne institucije, nevladne organizacije in organizatorje dogodkov, ki bodo skupaj izvajali različne ukrepe za spodbujanje zdrave zabave med maturanti, ki se bodo udeležili maturantskih četvork.

Slovenija piha 00

Državna sekretarka Jožica Maučec Zakotnik: “Na Ministrstvu za zdravje smo maturantom po vsej Sloveniji pripravili aktivnosti, ki povezujejo realno dogajanje na maturantski četvorki ter digitalni svet, ki je mladim tako blizu. Zagotovili smo piščalke, skozi katere bodo najbolje “pihali 0,0”. Vratni trakovi piščalk nosijo povabilo na FB stran 0,0 šofer – Slovenija piha 00, kjer bo potekala nagradna igra s pomočjo aplikacije Spomin, ki na zelo jasen način povezuje škodljivo vez med možgansko aktivnostjo in vplivom alkohola. Naše sporočilo je jasno: Alkohol škoduje. In ne zgolj v prometu, temveč tudi v drugih delih posameznikovega življenja”.

Tekom celotnega dne bodo poleg preventivnih aktivnosti v omenjenih mestih s strani pristojnih inšpektorskih služb ob pomoči Policije potekali intenzivni nadzori nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola. “Zato z Ministrstva za zdravje skupaj s tržnimi in zdravstvenimi inšpektorji pozivamo vse trgovce in gostince, da opitim in mladoletnim ne ponujajo in ne prodajajo alkoholnih pijač. K osveščanju vabimo tudi starše maturantov, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev, da se nam pridružijo v akciji za manj alkohola ob plesu maturantov na slovenskih ulicah”, pravi državna sekretarka Zakotnik.

Mladi in alkohol

Pitje alkohola predstavlja velik problem tudi med mladostniki, ki živijo v okolju, ki ima do alkohola zelo permisiven odnos in kjer je alkohol lahko dostopen. Skoraj 40 % slovenskih 15-letnikov je alkoholne pijače prvič pilo v starosti 13 let ali manj, približno vsak sedmi 15-letnik pije alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, skoraj tretjina pa jih je bila že opitih vsaj dvakrat v življenju. Slovenski 15-letniki v tedenskem pitju in opijanju presegajo mednarodno povprečje.

“Mladostniki so za razvoj škodljivega pitja alkohola bolj ranljivi zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov, ki se dogaja v času mladostništva. Ravno zaradi te večje ranljivosti, velja zdravstveno priporočilo, naj mladi alkohola ne pijejo.”