Ostalo

Bogračfest 2018: Prijavnina letos nekoliko nižja in enotna za vse sodelujoče, kavcija ni predvidena

V starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš in ob vznožju slikovitih lendavskih vinogradov se bo tudi letošnje leto odvijal tradicionalni Bogračfest. Prijavnina za posamezno ekipo bo letos nižja kot lansko in predlansko leto in bo enotna za vse ekipe. Na voljo bo 100 tekmovalnih mest.
Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov. Prireditev je pravzaprav festival kulinarike, kjer se ob bograču, tradicionalni vinogradniški jedi, ki jo pripravljajo v kotličkih na Glavni ulici tekmujoče ekipe, zvrstijo tudi ostale domače dobrote: lendavski pereci, ocvirkove pogače … In ob tej pestri kulinarični ponudbi ne smemo pozabiti niti na ponos vinogradnikov, na rujno vino, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta.

Tekmovanje bo potekalo pod budnim očesom komisije priznanih kuharskih mojstrov in odličnih poznavalcev kulinarike. Ocenjevanje bo potekalo v dveh kategorijah in sicer “Mojster bograča” ter “Najlepše urejeno tekmovališče.” Vsi pripravljeni bograči se bodo potegovali za zlato, srebrno ali bronasto plaketo, razglašen pa bo med drugim tudi absolutni zmagovalec letošnjega Bogračfesta.

Enotna prijavnina

Lanskoletna novost je bila uvedena prijavnina, ki je znašala 500 evrov za poslovne tekmovalne ekipe, a se ta zamisel ni najbolje obnesla. Prijavnina za posamezno tekmovalno ekipo je lansko in predlansko leto znašala 140 evrov, to je bila prijavnina za običajne tekmovalne ekipe. 500 evrov prijavnine se iz letošnjega programa črta, saj bodo prav vse ekipe letos plačale enotno prijavnino, ki znaša 125 evrov.

Kavcija ni predvidena

Kot je moč razbrati iz prijavnice in razpisa, organizatorji letos kavcije za opremo ne predvidevajo. Po zaključku tekmovanja je ekipa dolžna predati vso zadolženo opremo organizatorju prireditve. Ekipa, ki ne bo vrnila kompletne opreme v stanju, kot jo je prevzela, bo dolžna organizatorju poravnati nastalo škodo za nevrnjeno ali poškodovano opremo. Podpisani reverz se preda ob prevzemu sestavin za kuhanje bograča.

Tekmovališče bo na več mestih opremljeno z vodnjaki za zajem vode in bo v celoti ozvočeno (ulični radio). Letošnji Bogračfest se bo odvil zadnjo avgustovsko soboto 25. 8. 2018. Celodnevno dogajanje v starem mestnem jedru bo zaključil koncertni del na Ribiškem odru z nastopom zasedb Crvena jabuka in Sax in the House (Vasko Atanasovski & Urbadour).