Sveže

Bodoča pilotna geotermalna elektrarna v Čentibi bo prva aplikacija slovenskega patenta

Prva geotermična elektrarna v Sloveniji, o kateri smo sicer že poročali, je načrtovana v severovzhodnem delu Slovenije, kjer je gostota toplotnega toka najprimernejša za tovrstne elektrarne. Pilotna geotermična elektrarne se bo torej nahajala v naselju Čentiba v občini Lendava na opuščeni naftno-plinski vrtini Pg-8 in bo prva aplikacija slovenskega patenta.
Bodoča pilotna geotermalna elektrarna v Čentibi bo temeljila na uporabi povsem novega načina proizvodnje električne energije z geotermično gravitacijsko toplotno cevjo (Slovenski patent SI 23618 A). Posebnost uporabe geotermične gravitacijske toplotne cevi je v zaprtem tokokrogu hladiva, kjer je za delovanje potrebna le ena suha vrtina. Elektrarna tako deluje brez plinskih emisij, ki nastanejo pri običajnih binarnih geotermalnih elektrarnah pri pretoku vodnega fluida, kjer se poleg črpalne vrtine potrebuje še reinekcijska. Obravnavana pilotna geotermična elektrarna moči 50 kWe bo lahko za proizvodnjo električne energije letno zagotovila 400 MWhe.

Konstrukcija gravitacijske toplotne cevi je enostavna in kompaktna in jo je mogoče vgraditi v obstoječih neproduktivnih naftnih in plinskih vrtinah ali v novo namensko izdelanih vrtinah z velikim temperaturnim gradientom. Pilotna geotermična elektrarna bo amonijak uporabljala kot geotermični fluid v popolnoma zaprtem sistemu – prilagojen Kalina cikel. Takšna zasnova omogoča izrabo nizko temperaturnih geotermičnih  virov. Omenjena geotermalna elektrarna bo tako prva aplikacija slovenskega patenta in lahko predstavlja pomemben mejnik za izrabo geotermične energije na opuščenih plinsko-naftnih vrtinah v Sloveniji, kot tudi po svetu.

Po načrtih naj bi s testiranjem elektrarne po izvedbi potrebnih predhodnih korakov, ki trenutno potekajo, začeli julija 2023 in bi po uspešnih preizkusih elektrarna prešla v redno obratovanje aprila 2024. Projekt se financira s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 622.600,00 evrov, pripadajoče slovenske udeležbe v višini 109.800,00 evrov in udeležbe Dravskih elektrarn Maribor v višini 167.637,28 evrov.

Vrtina Pg-8