Sveže

Črpanje plina v Petišovcih: Upravno sodišče pritrdilo Agenciji Republike Slovenije za okolje

Upravno sodišče je pritrdilo Agenciji Republike Slovenije za okolje, da je za nameravano izvajanje hidravlične stimulacije ali krajše fracking, potrebna izvedba presoje vplivov na okolje. Britanci se tako omenjeni obveznosti ne bodo mogli izogniti, a čas v tem primeru ni njihov najboljši prijatelj, saj imajo koncesijo za črpanje plina na petišovskem polju do leta 2022.
Upravno sodišče je v sporu glede črpanja plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, pritrdilo Agenciji RS za okolje (Arso), da je pred izdajo dovoljenj treba izvesti presojo vplivov na okolje. Kot so sporočili iz Ascenta, priprave na postopek presoje že tečejo. Na upravno sodišče se je sicer lansko leto obrnil prav Genenergo, junija lani je temu, kar je upravno sodišče sedaj odločilo, pritrdilo tudi okoljsko ministrstvo.

Sam postopek bo sicer nekoliko zavlekel začetek črpanja plina, kar pa Britancem ni najbolj po godu, saj imajo koncesijo za črpanje plina do leta 2022. Če presoja vplivov na okolje do takrat ne bo končana, torej tudi plina ne bo. Britanci so ob tem dodali, da so že začeli priprave na postopek ugotavljanja vplivov na okolje, hkrati pa izdelujejo načrt razvoja plinskega polja in stimulacije vrtin.

ARSO je v odločbi, objavljeni na svoji spletni strani že lanskega marca zapisal, “da gre v okviru nameravanega posega za spremembo posega v okolje in sicer za spremembo v načinu obratovanja naprave, ki bi lahko imela pomembne škodljive vplive na okolje, zato je treba izvesti predhodni postopek. Pri nameravanem posegu se bo drenažni radij povečal, izveden pa bo tudi na drugih globinah kot prej.”

Kot kaže, se Ascent verjetno ne bo odpovedal tožbi proti državi

Kot smo že poročali, bi lahko ali morda celo bo, družba Ascent Resources svoj prav glede črpanja plina na petišovskem polju iskala na slovenskih in mednarodnih sodiščih. Kar 50 milijonov evrov težek bi lahko bil zahtevek za odškodnino, po tem, ko je ARSO lansko leto izdal sklep, da je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Tokratna odločitev upravnega sodišča pa bo, kot so zapisali, skupaj z drugimi državnimi odločitvami predstavljala “pomemben dokaz” v tožbi, ki jo proti državi še naprej namerava sprožiti Ascent.

Geoenergo odločitev sodišča obžaluje

“Upravno sodišče RS je razsodilo, da se tožbo družbe Geoenergo zoper Sklep ARSO zavrne. Geoenergo odločitev sodišča obžaluje in ocenjuje, da bo imela sodba negativne posledice za že tako nerazumno dolge administrativne postopke, ki onemogočajo ohranjanje obstoječe proizvodnje plina. Geoenergo bo v skladu z odločitvijo ARSO in sodišča pričel s pripravami na postopek presoje vplivov na okolje.

Razvoj in proizvodnja ogljikovodikov v Prekmurju še vedno ostaja eden izmed ključnih gospodarskih projektov za razvoj SV Slovenije, ki bi zagotavljal večjo energetsko neodvisnost Slovenije. Nove investicije v tej dejavnosti zagotavljajo ohranitev delovnih mest in dajejo novo priložnost prekmurski energetski industriji za nov zagon. To je v trenutni situaciji še  toliko bolj pomembno, ko je gospodarstvo zaradi COVID-19 utrpelo težke posledice,” so zapisali.