Sveže

Bioplinarna: Občina odgovora, zakaj je gnojnica bila odpeljana na njive tik ob Lendavi in Dolgi vasi, še ni prejela

Spomnimo se 19. maja zvečer, ko nas je Lendavčane vnovič razburil oduren smrad, ki se je širil po vsem mestu ter njegovi bližnji in daljni okolici. Iz razvpite lendavske bioplinarne so takrat odvažali gnojevko, ki je zelo zaudarjala in jo večji del dneva ter večera izlivali na polja ob Lendavi in Dolgi vasi, kar je na noge dvignilo številne krajane. Iz Občine Lendava so sporočili, da odgovora zakaj, še niso prejeli.
Najmanj dva traktorja s priključenimi cisternami za gnojevko sta iz razvpite bioplinarne, v kateri je potekala in trenutno še poteka sanacija, vozila tekočo snov, sodeč po videnem in po vonju je šlo za zelo tekočo gnojevko, ki je povrh vsega med vožnjo curljala na vozišče. To so izlivali na polja na območju Lendave in Dolge vasi, smrad pa se je širil po centru mesta Lendava, tudi več kilometrov daleč. Kmalu za tem je završalo na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook, neuradno pa smo takrat izvedeli, da je so na številko 113 prejeli številne klice iz območja Lendave, ki so naznanili podobno oz. enako situacijo.

“Občina Lendava je dne 19.5.2020 zaustavila odvoz smeti iz bioplinarne na okoliška kmetijska zemljišča. Obvestili smo pristojno inšpekcijsko službo, ki si je istega dne tudi ogledala lokacijo bioplinarne, prav tako smo o dogajanju obvestili Policijsko postajo Lendava. Prav tako se je dne 27.5.2020 sestalo delovno telo občinskega sveta, ki pokriva to področje, Odbor za javne dobrine, katerega predsednik je Alen Dominić. Na zahtevo župana Občine Lendava in v.d. direktorja občinske uprave mag. Tiborja Hebarja, je bilo doseženo začasno zaprtje bioplinarne. Takoj ko bomo od pristojnih inštitucij dobili informacije in odgovore, bomo o tem obvestili tudi javnost,” so sporočili iz Lendavske Občine.

“Ne želimo, da se zgodba ponovi”

Na zasedanju Odbora za javne dobrine (prisotni so bili člani Alen Dominić, Nataša Horvat, Gizela Jus, Amalija Gergeli, Eva Šabjan, Helena Horvat Lörinc in Zsuzsi Kepe) so bili prisotni člani “enotnega mnenja, da je potrebno s strani lokalne skupnosti narediti vse, kar je v njeni moči in pristojnostih, da se zgodba iz preteklosti ne bo ponovila.” Župan Občine Lendava Janez Magyar je dejal, da “se lokalna skupnost zavzema za čisto okolje in bo temu cilju tudi v naprej neodstopno sledila,” med tem ko je Jožef Gerenčer izrazil bojazen, “da bo novi lastnik po pridobitvi OVD v prvem letu deloval skladno s tem, nato pa obdeloval v njej nedovoljene surovine (kot je bila to praksa prejšnjega lastnika), kar bo imelo za posledico smrad in onesnaženost okolja, ki smo mu bili priča v preteklosti.”