Ostalo

Bioplinarna v Dobrovniku: Občani se pritožujejo nad smradom, zadevo preiskuje policija in tudi KPK. DUTB: “Ustvarili smo dobiček.”

Morebitne nepravilnosti pri nakupih bioplinarn v Bučečovcih in Dobrovniku, ki jih je kupila madžarska skupina Pannonia Bio, bo preveril KPK. Občina Dobrovnik pa je zaradi suma, da v obrat brez dovoljenja vozijo odpadno blato, obvestila policijo in inšpekcijo. Občani Dobrovnika med drugim poročajo, da se iz objekta širi smrad. Se bo v Dobrovniku ponovila Lendava?
Bioplinarno v Dobrovniku, ki dolgo ni obratovala, so Madžari kupili pred tremi meseci in po pisanju portala Necenzurirano zanjo plačali dva milijona evrov, kar je trikrat manj, kot je Družba za upravljaje terjatev bank (DUTB) plačala zanjo iz stečaja prejšnjega lastnika. Pri poslu se, kot piše portal Necenzurirarno, pojavlja sum konflikta interesov in korupcije, saj je bil v času nakupa Matoz že predsednik upravnega odbora DUTB-ja, le nekaj mesecev prej pa je Matoz Pannonii Bio prodal svojo bioplinarno v Vučji vasi, in to za štiri milijone evrov, kar je dvakrat toliko, kot je zanjo plačal sam.

Preiskava policije in KPK-ja

V Dobrovniku medtem opozarjajo, da so po prodaji bioplinarne nastale težave, poroča RTV Slovenija. Novi lastnik polni rezervoarje s koruzno silažo in drugimi surovinami za zagon, iz bioplinarne pa zelo smrdi. Krajani opozarjajo tudi na neznosen hrup zaradi mletja koruze, ki ne preneha niti ponoči, so še zapisali pri RTV Slovenija. Med drugim so v Dobrovniku posumili tudi, da da v obrat vozijo mulj oziroma odpadno blato, iz katerega bodo pridobivali bioplin. “Zaradi tega smo obvestili policijo in inšpekcijo,” je dejal župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar, ki poudarja, da niso proti bioplinarni, a naj ta deluje ustrezno in po predpisih.

Partner madžarskih lastnikov dobrovniške bioplinarne Robert Šijanec se je že sešel s predstavniki Občine Dobrovnik. Po besedah župana Marjana Kardinarja se je strinjal z zahtevami krajanov in občine, o podrobnostih pa se bodo dogovorili danes. Med tem tednik Vestnik razkriva, da na trgu prosto bremen stečaja čakata še dve pomurski bioplinarni. Pri eni naj bi bil znova vpleten Matoz. Gre za obrata v Radmožancih in Lendavi. Spomnimo: Bioplinarno v Lendavi so zgradili s hipoteko, lastniki pa so pozneje končali v stečajih.

Prodaja bioplinarne v Dobrovniku: “DUTB je ustvarila znaten dobiček”

“Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je junija letos  sprejela odločitev o prodaji terjatev in deleža hčerinske družbe DUP1, d.o.o., ki je lastnica bioplinarne v Dobrovniku. Prodaja je bila uspešno zaključena konec poletja, DUTB pa je ustvarila znaten dobiček, saj je bila prodajna vrednost precej višja od ocenjene, ki je bila v skladu z internimi pravili oblikovana na podlagi strokovnih cenitev.

Zaradi nekaterih namigovanj, da je DUTB prodala dobrovniški obrat po kar trikrat nižji vrednosti, kot je zanj odštela, pojasnjujemo, da je bila poslovna celota bioplinarne Dobrovnik kupljena s pobotom terjatev v lasti DUTB, edina preostala vrednost teh terjatev pa je bila prav bioplinarna. Nestrokovne in popolnoma neustrezne so primerjave prodaje bioplinarne v Dobrovniku s prodajo nekaterih drugih plinarn. Neustrezno je namreč primerjati vrednosti različnih bioplinarn različnih zmogljivosti obratovanja, pri čemer je bila bioplinarna v Dobrovniku v nasprotju z drugimi že daljše obdobje nedelujoča.

Kot v vseh primerih upravljanja premoženja, je DUTB tudi v tem primeru opravila ustrezno cenitev, s sklenitvijo tega posla pa ustvarila dobiček, saj je bila prodajna vrednost precej višja od interne vrednosti DUTB. Odločitve o prodaji so v skladu z internimi pravili sprejemali kreditni odbori DUTB na vseh ravneh, pri odločitvah so v skladu z njihovimi pristojnostmi sodelovali člani upravnega odbora v takratni sestavi. Posel je preverila tudi služba za skladnost poslovanja in ugotovila, da sta bila predlog ter postopek za prodajo premoženja skladna z veljavno zakonodajo in internimi pravili DUTB. Odločitev o prodaji je bila sprejeta 15. junija 2021. V nasprotju z nekaterimi trditvami je treba povedati, da Franci Matoz na dan odločanja o poslu, to je 15. junija 2021, ni bil član upravnega odbora DUTB, prav tako v predmetnem poslu ni sodeloval kot pooblaščenec DUTB,” so sporočili iz DUTB.