Ostalo

3. december, Ta veseli dan kulture; Tudi v Lendavi prost vstop v kulturne institucije

Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Prvič je bil dan obležen leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem.
Ta veseli dan kulture tudi danes odpira vrata številnih kulturnih ustanov po državi, pa tudi v Lendavi in sicer že 20. leto zapored. S to pobudo želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami kulturne vsebine približati tistim, ki v kulturne institucije zaidejo redkeje. V preteklih letih se je število obiskovalcev tega dneva odprtih vrat kulturnih ustanov gibalo okrog 30 tisoč. Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Danes bodo tako vse lendavske kulturne institucije imele prost vstop.

Zveza kulturnih društev Lendava na svojem sedežu, na Glavni ulici 2, pripravlja otvoritev in ogled likovne razstave tretje Mednarodne mini likovne kolonije, ki je potekala v sklopu Lendavske trgatve 2019. Na ogled bo tudi 8. razstava izdelkov z božično-novoletne delavnice ter predstavitev pesniške zbirke Lidije Alt, V objemu tišine. Galerija-Muzej Lendava vabi vse ljubitelje umetnosti, da se v torek pridružite obisku ateljejev priznanih lendavskih likovnih umetnikov. Organiziran bo voden ogled po ateljejih Marike Danč Roth, Štefana Galiča, Istvána Hagymása, Ferenca Királya, Suzanne Király-Moss in Sabine Šinko. Zbirno mesto bo pred Gledališko in koncertno dvorano Lendava ob 17. uri, nato sledi sprehod do ateljejev. Na odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava bo od 18. ure naprej potekala prireditev Praznujmo skupaj. Srečalo se bo petnajst skupin z regijskih in državnih srečanj JSKD v letu 2019. V Bánffy centru si ob 16.30 lahko ogledate predstavo za otroke Egyszer egy királyfi v madžarskem jeziku.