Sveže

Župnijsko klet izpraznili, očistili in preoblikovali v mladinsko sobo

Minuli konec tedna se je lendavska skupina animatorjev udeležila projekta 72 ur brez kompromisa. Kaj pa pravzaprav je 72 ur brez kompromisa? To je  mednarodni projekt prostovoljnega dela za mlade, ki se že več let izvaja v nekaterih evropskih državah, letos pa se že četrtič tudi v Sloveniji.

V okviru projekta skupine mladih, starih med 14 in 30 let, v samo treh dneh uresničijo projekt oziroma nalogo, ki jim bo zadana. Vsi projekti so vezani na dobrodelnost in pozitivni družbeni učinek v domačem okolju. Mladi so delovali po načelu mladi iz kraja za kraj in spreminjali stvari tam, kjer živijo. Poseben čar akcije je, da se vsi projekti začnejo in končajo hkrati. Tako so letos med 28. in 31. oktobrom mladi junaki v različnih krajih po Sloveniji delali dobra dela.

Malvina Baša, koordinatorka projekta v Lendavi: “Čar akcije za mlade je v tem, da se podajo v neznano, hkrati s pustolovščino pa tudi dejavno odgovorijo na zaznane potrebe v svojem kraju. Izredno pomembno je, da je skupina sestavljena iz mladih, radovednih, delovnih in predvsem optimističnih članov, ki želijo svet spremeniti na bolje. V skupinah se mladi učijo za svoje življenje, razvijajo organizacijske sposobnosti, gradijo timski duh in sposobnost prepričati druge o svojih idejah.”

Namen projekta je v prvi vrsti razvijati splošno družbeno solidarnost, promovirati prostovoljno delo in krepiti povezanost med generacijami, mladim omogočiti, da postanejo dejavni člani krajevnih skupnosti in pridobivajo neformalna znanja in izkušnje, je prepričana Bašajeva in dodaja, da je drugi pomen tega predvsem promocija prostovoljstva in izboljšana javna podoba mladih, mladinskih skupin in mladinskih organizacij v lokalnih okoljih.

“V ta namen se je devet srednješolcev in dve osnovnošolki lotilo projekta izgradnje mladinske sobe v bivših prostorih kleti na lendavskem župnišču. Animatorji so župnijsko klet izpraznili in očistili. Izpostaviti pa moramo še dejstvo, da so brez pomislekov priskočili na pomoč tudi starši mladostnikov in s tem pokazali podporo ter ogromno pripomogli k izvršitvi zadane naloge.” Njihov projekt pa ima dvojni namen. Prvoten je ta, da se animatorji še bolj povežejo kot skupina, da se bo kasneje lahko izoblikovala ena zelo aktivna in dobro delujoča mladinska skupina, drugi namen pa je potem uporaba le-te mladinske sobe, kjer se bodo lahko družili, zabavali, preživljali prosti čas in izražali svojo kreativnost, imeli filmske večere, in še marsikaj, zaključuje Bašajeva.