Sveže

Znova se obeta hidravlično lomljenje

Podjetje Geoenergo namerava na vrtinah Pg-10 in Pg-11A znova izvajati hidravlično lomljenje, kljub temu, da je direktor Miha Valentinčič še novembra zatrjeval, da to ne bo potrebno. Mihael Kasaš že napoveduje akcijo civilne iniciative in okoljevarstvenikov, vendar samo v primeru, da bodo imeli podporo večine članov v lendavskem občinskem svetu.
Okoljska agencija ARSO je objavila vlogo družbe Geoenergo za predhodni postopek restimulacije dveh, sicer že aktivnih, plinskih vrtin Pg-10 in Pg-11 A na petišovskem plinskem polju s hidravličnim lomljenjem. Vrtina Pg-10 se nahaja v bližini dveh vasi, in sicer Petišovcev ter Trimlinov, vrtina Pg-11 pa je blizu vasi Čentiba. Obe vrtini sta sicer že bili hidravlično stimulirani v letih 2011 in 2012 v manjšem obsegu in tako naj bi bilo tudi tokrat.

Predmetno lomljenje na obeh vrtinah ne bo predstavljalo povečanja obstoječih zmogljivosti pridobivanja plina, pač pa gre za namero, da se proizvodna zmogljivost vrtin ohrani. Hidravlično lomljenje se bo izvajalo v naslednjih okvirih: 300 do 600 m3 vode v vrtino na fazo lomljenja, tri do pet faz, ter največ 1800 m3 na vrtino v celotnem postopku lomljenja iz javnega vodovodnega omrežja. Za zajem povratne tekočine iz lomljenja, ki se bo po izvedenem lomljenju deloma vrnila na površje, bo uporabljena mobilna cisterna.

Voda oziroma vodna tekočina oziroma raztopina, s katero se bo izvedlo hidravlično lomljenje, se bo vbrizgavala na globinah med okrog 2.700 m in 3.500 m. Čas trajanja hidravličnega lomljenja bo potekal od 2 do 5 ur na fazo lomljenja, skupno torej okrog 25ur na vrtino. Voda bo v vrtini brizgana pod pritiskom 600-900 barov, majhna količina plina ki se bo ob tem dvigala na površje, bo izgorela na baklji. Dr. Mihael Kasaš, lendavski občinski svetnik in okoljevarstvenik, je napovedal angažiranje civilne iniciative z namenom poskusa preprečitve napovedanega novega hidravličnega lomljenja v globini, vendar samo v primeru, če jih bo pri tem podprla večina članov občinskega sveta.