Ostalo

Ženske v kraljestvu literature 2016

Predvčerajšnjim zvečer so se je v Knjižnici Lendava že petič zapored predstavile domače literarne ustvarjalke s svojimi novimi besedili v slovenskem in madžarskem jeziku; Tokrat sta bili predlagani   temi Več s pametjo kot s silo oziroma Z majhnimi koraki do cilja. Piše: Olga Paušič.

Organizatorja vsakoletne prireditve sta Knjižnica Lendava ter Društvo upokojencev Lendava.  Na letošnji razpis se je prijavilo 11 lendavskih ustvarjalk, starih od 15 pa tja do 75 let, torej pestra druščina (Lidija Alt, Verona Auguštin, Kornelija Baša,  Judit Zagorec-Csuka, Danijela Hozjan,  Gizela Koter, Janja Magdič, Olga Paušič, Biserka Sijarič, Judit Vida Törnar in Noemi Végi) ter ljubiteljski gledališki igralki (Kofetarji) Marija Varga in Jerica Trojak.  Pestri so bili seveda tudi njihovi literarni izdelki, ki so jih avtorice same tudi prebrale.

Že tradicionalna prireditev meseca marca pred mednarodnim dnevom žensk želi predvsem opozoriti na zavidljivo število ustvarjalk, ki bogatijo naš kulturni prostor, in žgoče teme, povezane s položajem žensk (delavk, mater, upokojenk). Pesnice in pisateljice so tokrat v svojih besedilih poudarile preobremenjenost ženske danes, saj še vedno – kljub tako pogosto omenjani enakopravnosti – nosi na plečih večino družinskih bremen: je partnerka, vzgojiteljica otrok, zaposlena in še gospodinja povrh. Iz besedil je zavela tudi skrb zaradi vse slabšega socialnega položaja žensk in deklet, ki pogosto povzroča različne frustracije, stres in strah pred prihodnostjo. Da je mogoče zelo resne teme obravnavati tudi z veliko mero humorja, so poslušalci lahko začutili iz prebranih  proznih prispevkov. Predstavitev avtoric je s svojim petjem popestrila osnovnošolka Lucija Šetar, pomagala pa ji je njena babica Helena Gal.

In še enkrat – kot vsako leto – ne pozabimo: pozornost do žensk samo v dneh okoli 8. marca ni tisto, česar si ženske želimo. Cvet in prijazna beseda, pomoč v družini in gospodinjstvu, topel objem in skrb ter pozornost naj bodo stalnice vse leto!

To so razumeli že starodavni modreci, ki so zapisali v judovski Talmud naslednje misli:

“Bodi zelo previden, da ne spraviš ženske v jok, kajti Bog šteje njene solze. Žensko je ustvaril iz moškega rebra in ne iz stopal, da bi hodil po njej. Ne iz njegove glave, da bi ji vladal, ampak iz boka, da mu bo enaka. Izpod roke, da bo zaščitena, in zraven srca, da bo ljubljena.”