Ostalo

Visoka vročina: Pred nami nov vročinski val

Po tem, ko smo minuli vikend izmerili temperature okrog 30 stopinj Celzija, nas že danes čez dan čaka izrazit temperaturni skok. Pred nami so dnevi, ko bo vročinski stres zelo visok, dnevne temperature se bodo gibale med 31 in 36 stopinjami Celzija, vroče bo tudi ponoči.
Čez celoten teden vse do sobote bo nad naše kraje pritekal zelo topel in razmeroma suh zrak. Hladne fronte prav do prihajajoče sobote ni za pričakovati, bo pa se čez teden povečala verjetnost za kakšno nevihto. Ob prihajajoči hladni fronti, ki bo nad naše kraje prišla do sobote, bomo prešli pod vpliv območja visoka zračnega tlaka, ki se bo iznad Atlantika in zahodne Evrope razširil k nam. Možne bodo krajevne nevihte. Že sicer pa bo po nižinah ta teden večinoma od 31 do 36 stopinj Celzija.

Kot kaže, bodo omenjene temperature blizu rekordnih vrednosti za mesec junij. Vse kaže, da bo letošnji junij med najtoplejšimi do zdaj. Tako visoke temperature so namreč bolj značilne za mesec julij ali avgust. Zaradi velike toplotne obremenitve bo vročinski stres predvsem v popoldanskih urah visok, meteorologi pa svetujejo, da zavetje poiščete na hladnem ali v senci. Danes in jutri bo vpliv vremena na počutje sicer ugoden. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 9, v gorah pa med 10 in 11.

Z vročinskimi valovi pa žal prihaja tudi suša. Hidrologi sicer že opozarjajo, da bo zaradi pomanjkanja padavin letošnje leto izredno sušno, lahko se bomo soočili tudi s pomanjkanjem vode. V državi sicer vlada padavinski primanjkljaj saj je v zadnji zimi padla le polovica padavin, ki je potrebnih, ponekod pa celo manj. Letos smo in bomo tako odvisni predvsem od lokalnih neurij oziroma padavin, katerih učinek je na naravo in vodotoke precej kratkotrajen.